Už jsi zas něco zašantrošil? Klíče bůhvíkde, bágl zahrabanej někde v bordelu, čokl se ti zaběhnul. Za minutu jede bus a ty nemůžeš nic najít. To bude další áčko. Ale copak seš ňákej hledač pokladů, abys musel každý ráno pátrat, kde jsou všechny tvý věci nebo zvířata? Klídek, s AirTagem to bude hračka.

Žes ještě neslyšel o AirTagu? To snad ani neni možný. Je to další z appláckejch vychytávek, která už zachránila krk spoustě lidí. Ušetří starosti, najde ztracený věci a pomůže ti spasit třeba i nějakou zoufalou holku, která bezradně běhá po parku a hledá svoji kabelku nebo čivavu. Rázem seš hrdina, co si zaslouží nějakou tu odměnu. S AirTagem je to přitom akcička na minutu.

O co vlastně jde?

AirTag je vlastně takovej malej čip. Sám o sobě je taky dost zašantročitelnej, takže by sis k němu měl přikoupit rovnou spešl klíčenku, do který ho uložíš. A tu pak přicvakneš k tomu, co nejčastějc ztrácíš. Ztrácíš úplně všechno? To by sis měl AirTagů pořídit víc. Apple s tim naštěstí počítá, takže pro šikuly jako seš ty se prodávaj rovnou celý sady třeba po 4 kusech.

Takže jak? Koupíš, cvakneš na klíče, bágl, čoklovi na obojek a tak dál, stáhneš appku do iPhonu nebo iPadu a hotovo. Až zas budeš něco hledat, zapneš appku a raz dva najdeš AirTag i se svojí postrádanou výbavou či mazlíkem.

 

Pěkně přes mapku

Už se vidíš, jak budeš po baráku chodit s mobilem v ruce a podobně jak hledači pokladů skenovat každou hromadu bordelu? To samo taky můžeš. Ale je to i o dost vychytanější. Všechny svý AirTagy totiž spáruješ se svym iPhonem nebo iPodem, takže pak už jen spustíš appku Najít a kromě svejch kámošů na ní uvidíš i svý AirTagy.

Dosah nemaj nekonečnej, ale na 100 metrů bys je vidět měl, což je docela slušný. Pokud máš iPhone 11 a novější, můžeš jít po šipkách až přímo k cíli (starší modely to taky jakžtakž zvládaj, ale tuhle detailní ultraširokopásmovou technologii jak ty nejnovější bohužel nedávaj).

 

Prozvoň AirTag

Appku máš, šipky máš, mapu máš, ale i tak je to občas jak hledat jehlu v kupce sena. Jedna malá klíčenka se s klíčema zašantročí ajn cvaj. No problema – v týž appce dej Předměty, díky čemuž vybranej AirTag jednoduše prozvoníš. Má integrovanej reprák, takže ho bezpečně uslyšíš. Cože, pod gaučem?! No jo, stává se.

Záchrana jak od Arnieho

Žereš akční hrdiny? Furt někoho zachraňujou, kosej záporáky a pomáhaj sličnejm děvám. Džob snů, co? Nemusíš mít muskulaturu jak Arnie a švih jak Sly, ale s AirTagem můžeš zazářit jak oni. A sbalit třeba i nějakou tu kost.

Najdeš v busu zapomenutej bágl, v parku klíče… a na nich AirTag. Na pohodu zapneš appku, načteš info z čipu a už vidíš, čí je (pokud byl teda majitel tak mazanej a ty informace tam vložil). Cinkneš mu a můžeš mu jeho výbavičku s velkou slávou vrátit. To bude radosti. A tvý ego vyletí až k nejbližšímu satelitu.

AirTag VS Android

S AirTagem si můžeš užít i dost srandy. Tuhle vychytávku má totiž už docela hodně lidí. A některý maj i konkurenční Samsung Galaxy SmartTag, SmartTag+ nebo FIXED Sense Smart tracker, který fungujou zase přes Galaxy Find Network nebo appku SMART. Cizí AirTagy nebo Tagy sice nemůžeš s Androidem ovládat jak svůj vlastní, ale najdeš je a načteš z nich info – stačí k tomu mít appku Tracker Detect.

 

Aplikace pro smart tracker Fixed SENSE byla vyvinta v ČR. Co říkáte na to kožené pouzdro?

Zjisti, kdo tě šmíruje

Ještě zajímavější je, že i Androiďák může odhalit AirTag, kterym ho někdo sleduje. AirTag se totiž může pěkně zvrhnout – neslouží nejen k ochraně tvejch věcí, ale použít se dá třeba i jako malá štěnice. Dáš ho někomu do báglu a už vidíš každej jeho pohyb. Což je už trošilinku na hranici se zákonem, tak bacha na to, kámo.

Máš podezření, že ti někdo timhle způsobem dejchá za krk? Otestuj to. Zapni appku Tracker Detect a čekej. Jestli bude appka po dobu aspoň 10 minut kolem tvojí osoby čout cizí AirTag nebo jinej kompatibilní tracker, přehraje na něm nastavenej zvuk. A máš ho, mrchu malou. Stalker má utrum. A ty o jeden Tag navíc.

A když už jsi u nás, očekuj i naše socky.
Jestli jsi právě zjistil(a), že nutně potřebuješ appletopí věci, nezabíjej čas a šup do šopu.