Jedeš bomby na YouTube, máš svý fans a točíš furt, všechno a všechny? Asi se cejtíš jak největší star. Ale dost možná na tebe koukaj jen proto, že seš jim pro srandu. Pokud máš kameru na prd, vypadáš jak pár šmouh a miliony na tom nenaděláš. S vytuněnou webkamerou přitom můžeš točit hodobóžový streamy, který strčej do kapsy i Kardashianky.

S mobilem seš pro prču

Na férovku – videa natáčený na mobil jsou na nic. Možná si namlouváš, jak maj dobrej obraz a krutej zvuk, jak umíš v jednoduchý free apce stříhat jak pán a jak hustý streamy, živáky a unboxing točíš. Ale fakt? Kecáš sám sobě.

Pokavaď nemáš nejnovější iPhone v tý nejvytuněnější verzi (na kterej si s takovejma šmouhatejma videama dost těžko vyděláš), tak tvoje videa vypadaj jak kupa splašenejch pixelů. Takže jestli chceš bejt videostar, zkus si nejdřív pořídit pořádnou techniku.

Webkamera to jistí

Jo, jasný, že tvuj noťas má webkameru. Tvuj tablet ji má taky. Ale v šeru, s umělym osvětlenim nebo na dálku vypadáš jak bubák. Chceš nadělat těžký prachy a pumpnout svý fans o nějakou tu kačku? Tak se jim ukaž v plný kráse.

Takže nejdřív vysyp kapsy, vytřepej prasátko a zlikviduj svý hubený konto – a kup si pořádnou webkameru. Tu externí. Kterou můžeš připojit ke svýmu kompu.

Dost dobrá volba za příjemný money je třeba SWISSTEN webkamera FHD 1080P. Sedne si s tvym Macem, ale nepohrdne ani Androidem nebo Woknama. Připojit ji zvládne i úplnej tydýt – prostě vrazíš konektor do díry pro USBčko. Pak jí jen cvakneš na monitor a můžeš jet bomby.

TOP webka

Možná chceš bejt online star, ale technice nerozumíš ani zbla. A moc tučný konto taky nemáš. Na televizní profi techniku to teda ve tvym případě nevypadá.

Takže výběr webkamery, která z tebe má udělat novej TikTok-idol, může bejt dost náročnej. Když to podceníš, tak za málo peněz dostaneš málo muziky (teda hodně pixelů, který ani filtry neposkládaj do tvaru tvýho ksichtu). Ale i webkamera za těžký prachy může bejt děs (budou z tebe drahý pixely).

Proto si dej bacha, co má webka umět, abys byl při natáčení, streamech nebo pokecu se šéfem k poznání. Full HD je sice dobrej základ, ale mezi náma – to už dneska umí skoro každá kamera. Takže buď náročnější.

Ostření a úhel

I ve Full HD můžeš vypadat jak šišatej flek. I když HD flek. Jak je to možný? Prostě. Stačí, když blbě zaostříš. Doostřovat můžeš sice kdykoliv růčo, ale při natáčení se to dělá docela blbě a ještě blbějc u toho pak na videu vypadáš.

Takže co? Tvoje webkamera by měla umět nejen dobře zavostřit a snímat to, co jí ukazuješ (ať už je to tvůj ksicht nebo nějakej produkt) – ale měla by si to dávat i sama automatico. Jestli ta tvoje sice ostří sama, ale úplně na něco jinýho kdesi v dáli, je to taky docela na prd.

Dál by ses měl zajímat o úhel pohledu. To, že něco nasnímáš pod úhlem 360° sice zní frajrsky, ale webkamera se většinou neumí točit sama a nemá voko i vzadu. Takže nemachruj. Ve finále by ti mohlo stačit, že se na obrazovku vejde o něco víc než jen tvoje kebule. Třeba 80° by ti mohlo stačit – a už nebudeš vypadat jak kostka.

Mikrofon

Můžeš se natáčet se sluchátkama a mikrákem u pusy. Pokavaď ale nejseš zpěvák nebo gamer, budeš lidem akorát pro prču. Tohle už dávno nefrčí.

Jestli tvuj komp nedává mikrák, měl bys ho hodit do šrotu (co to vůbec máš za předpotopní kraksnu?). Nebo si pořiď webku s mikrofonem. Přijde ti to jak sci-fi a představuješ si ten trčák na kameře? Nebuď včerejší, mikrák na ní ani neuvidíš – ale přitom má dosah třeba i větší než tvuj obývák.

Dál se zaměř na rychlost webkamery, ať se nesekáš. Obrazovej přenos okolo 30 snímků za vteřinu je docela standard. A rozlišení? Pokavaď se snažíš bejt profík nebo nechceš bejt svejm friends pro prču, měl bys po webkameře chtít určo 1920 x 1080.

Kde najít takovou webkameru? Je jich samo víc – ale třeba SWISSTEN webkamera FHD 1080P si všechno tohle dává úplně na pohodu.

Aligator nabíječka s power delivery

Webka od Swisstenu tě ukáže v tom nejlepším světle. Na to vem jed!

Jak nebejt za trapku?

Hele, na rovinu – s dobrou webkamerou můžeš natáčet TOP videa. Ale to ti nehynoucí slávu nezaručí. Dneska už nestačí bejt na sítích TOPÍK – dneska musíš bejt TOP TOPÍK!  Jinak zapadneš někam do propadliště internetu a neštěkne po tobě ani virtuální pes.

Takovej TOP TOPÍK si musí umět pohrát se střihem i zvukem, umí se tvářit, předstírat emoce, musí umět dobře mluvit. Vlastně musíš bejt herec lomeno komik lomeno kameraman lomeno střihač lomeno zvukař lomeno režisér lomeno scénárista v jednom. Což je docela fuška.

Natáčet videa je prostě pořádná dřina – a tvoje máma přitom furt remcá, co to zas točíš za kraviny.

Každopádně – kvalitní webka za tebe rovnou udělá půlku práce. Zbytek už je na tobě. Ale i když budeš pořád stejná lemra, tak tvý kámoši, máma i šéf určo oceněj, že tě na monitoru konečně aspoň rozpoznaj (ale prémie za to beztak nebudou).

A když už jsi u nás, očekuj i naše socky.
Jestli jsi právě zjistil(a), že nutně potřebuješ appletopí věci, nezabíjej čas a šup do šopu.