Cestuješ rád a často letadlem? Nechceš v něm trávit čas čuměním z okna, ale chceš ho naopak smysluplně využít prací a vydělat nějaký prachy? Nebo chceš let strávit studiem na příští zkoušku, abys zase nevylít? Tak v takovým případě si určitě do báglu přibal taky powerbanku. Dej si ale pozor na podmínky, za kterejch jí v letadle můžeš používat. Aby tě náhodou nepokládali za teroristu.

Jak se zabavit v letadle

Ať už letíš z jakýchkoli důvodů – protože chceš poznat svět, vyválet se o dovolené na pláži a chytnout nějakej ten bronz, pracovat v Afghánistánu jako hledač min nebo jsi terorista a chceš unést letadlo, čas strávený v letadle můžeš využít různými způsoby. Samozřejmě to záleží také na tom, jak je tvůj let dlouhý – zda letíš na poznávací výlet do Košic na sídliště Luník IX. nebo na Aljašku lovit grizzlyho. Jakým činnostem se tedy můžeš v letadle věnovat?

  • Workoholik bude pracovat na počítači.
  • Alkoholik bude ucucávat.
  • Šprt se bude učit.
  • Techno maniak si pustí muziku.
  • Knihomol si přečte Annu ze Zeleného domu.
  • Slepý knihomol si Annu ze Zeleného domu poslechne jako audioknihu.
  • Šípková Růženka let prospí a na jeho konci jí princ vzbudí polibkem.

Většina těchto činností ale vyžaduje šťávu. Konstruktéři zapomněli vybavit zásuvkou každé letadlo (no toto!), proto se ti na palubě šikne powerbanka. Převážet jí ale můžeš jenom v příručním zavazadle. Powerbanka v zavazadlovým prostoru je pasé (pilot ti jí sebere). Omezený je ale taky množství powerbank, kerý můžeš mít najednou u sebe. Pokud sis jich chtěl vzít s sebou 10 i pro kamarády v cílový destinaci, pak na to rovnou zapomeň. Před cestou je proto vždy lepší zjistit si, jaký konkrétní omezení platí pro jednotlivý země a letecký společnosti. Taky nezapomeň na to, že elektroniku v letadle musíš používat v režimu Letadlo. V opačným případě by tvuj arogantní mobil mohl rušit někerý přístroje v kokpitu. Co kdybys způsobil leteckou katastrofu, protože ti do letadla zavolá babča, abys jí vybral recept v lékárně?

Jakou powerbanku do letadla?

Do letadla si bohužel nemůžeš vzít powerbanku, jakou si usmyslíš. Čeká na tebe pár záludnejch omezení:

  • omezení týkající se kapacity

Powerbanky docela překvapivě obsahujou bateriový články (tos nečekal, viď?). Jejich kapacita, kerou ti papaláši z EU a Ameriky povolí, je maximálně 100 Wh, což znamená přibližně 27 027 mAh. Kapacitu powerbanky najdeš na jejím obalu. U některejch levnějších shitbank z Číny se ale tenhle údaj vyskytovat nemusí. V takovým případě ti jí velmi pravděpodobně zabaví na letišti a ty budeš muset zamáčknout hořkou slzu.

  • omezení týkající se počtu kusů

To, kolik powerbank si s sebou můžeš vzít v příručním zavazadle, není omezeno přímo. Striktní a přímé omezení se týká pouze kapacity u jednotlivých kusů. Pokud by sis jich ale chtěl vzít s sebou 50, opět je velká pravděpodobnost jejich zabavení hned na letišti. Jejich množství by přesáhlo standard a letištní stráž by si pak z nich dobíjela notebooky.

  • omezení týkající se umístění powerbanky

Powerbanku nemůžeš převážet v odbaveným zavazadle, pouze v příručním. A to kvůli tomu, že obsahuje výkonný baterie, který by mohly vzplanout. Proto musí bejt na dosah a pod dohledem, aby požárník Sam moh včas zakročit. Pokud si uložíš powerbanku do odbavenýho zavazadla, v lepším případě způsobíš zdržení při odbavování, v horším tě budou pokládat za teroristu a sejme tě letištní stráž.

Limity leteckých společností pro powerbanky do letadla

Každá země i každá letecká společnost má pro převozy powerbank jiná omezení. Rozhodně proto dobře uděláš, pokud si před letem zjistíš, jaká omezení platí právě pro danou cestu. Jinak bys o tvůj drahocenný zdroj energie mohl přijít už na letišti.

Powerbanka do 20 000 mAh do letadla

20 000 mAh je při powerbance taková ta zlatá střední cesta, kterou ti nikdo nesebere a do letadla se s ní dostaneš. Také má dost šťávy na to, aby vehnala život do obvodů baterií mnoha zařízení, například:

  • notebooku,
  • tabletu,
  • iPadu,
  • MacBooku,
  • iPhone,
  • mobilu apod.

S powerbankou o kapacitě 20 000 mAh nabiješ:

  • iPhone celkem 5,5 krát,
  • notebook celkem 2,5 krát,
  • iPad celkem 1,4 krát,
  • MacBook celkem 2,1 krát,
  • a běžný telefon průměrně 6 krát.

To už ti musí vystačit i na let do Bangladéše a zpět či na cestu kolem světa.

Powerbanka Swissten s kapacitou 20 000 mAh je do letadla jako stvořená

A co další elektronika v letadle?

Nabíječka do letadla

Pokud nebudeš chtít za letu nabíjecím kabelem škrtit spolucestující, nabíjení zařízení je u některých leteckých společností povoleno. Zásuvky nebo USB port najdeš přímo pod sedačkou.

Notebook do letadla

Přepravovat i používat notebook můžeš v každém letadle. Aby ti ho nikdo nečmajznul, přepravuj ho v příručním zavazadle. Při letecké kontrole ho ale budeš muset vyndat a sundat z něho i ochranný obal. V průběhu letu pak notebook používej v režimu Letadlo/Off-line, abys nezpůsobil další Tenerife. Pokud jsi navíc zvyklý používat notebook primárně na kabelu, možná si před cestou radši zkontroluj a otestuj jeho baterku. Na notebooku ti s ubíhajícími roky zpravidla odejde nejdřív baterie. Pokud už počítač nevydrží běžet tak dlouho co dřív, nebo máš naopak nový notebook se slabou baterií, bude se ti na delší let powerbanka určitě hodit. Minimálně nízkonákladové lety totiž nemají všude a vždy k dispozici elektrickou zásuvku.

Powerbanka Swissten 10 000 mAh all in one nabije MacBook i iPhone zároveň

Tablet do letadla

Většina z vás asi ví, co je tablet, ale pro ty kteří to nevědí, je to v podstatě něco mezi mobilem a notebookem. Apple vyrábí tablety Apple IPad se kterými se v letadle nepochybně zabavíte, ať už při čtení ebooků (knih v elektronické podobě), sledování stažených filmů, či například copywritingu.

Co je dobrý vědět?

Co patří do příručního zavazadla do letadla?

Pro přepravu všech předmětů v letadle platí určitá pravidla. Injekční stříkačky, nůžky, mačety, zbraně, sekyry, bomby ani jehlice na pletení ti určitě neprojdou. Do příručního zavazadla můžeš zabalit:

  • Tekutiny o objemu maximálně 100 ml zabalené v plastovém průhledném obalu, aby každý viděl, zda tam máš vodu, polévku, sirup, parfém, sprej, krém, zubní pastu nebo tekuté výbušniny od Al-Káidy.
  • Léky nezbytné pro léčbu (pokud cestuješ s armádou dětí, je to třeba Lexaurin – to ti snad nikdo nemůže zakázat).
  • Kojeneckou výživu, aby ti za letu dítě neřvalo hlady (to bys musel mít Lexaurin pro všechny na palubě), či speciální stravu pro cestující.
  • Tekutiny zakoupené v Duty Free obchodech.
  • Mobily, tablety a menší zařízení.
  • Laptopy a notebooky.
  • DVD přehrávače, elektronické hry, hudební přehrávače, kamery a další předměty, které nemají funkci vysílání nebo přijímání elektromagnetického signálu (autíčko na dálkové ovládání děcku do letadla neber a mikrovlnku taky nech raději doma).
  • Náhradní lithiové baterie a powerbanky.
  • Bluetooth zařízení.

Co může bejt v odbaveným zavazadle v letadle?

Odbavené zavazadlo není taška, do které se někdo odbavil, ale takový kufr či jiné zavazadlo, které se za letu převáží v zavazadlovém prostoru. V první řadě potřebuješ vědět, jaká je maximální hmotnost tohoto zavazadla a kolik jich vlastně můžeš mít. Takováto zavazadla pak musíš odbavit na check-in.

  • Letecká společnost ČSA uvádí maximální hmotnost zavazadla na 23-32 kg. Z hlediska rozměrů nesmí překročit 250 cm (součet jeho délky, šířky a výšky). Přepravovat můžeš i tyto položky – lyžařská výstroj, golfový set, jízdní kolo (musí být rozmontováno), surfové prkno, hokejová výstroj, střelné zbraně a střelivo (ovšem pouze o maximální hmotnosti 5 kg) – přeprava střeliva s hořlavými nebo výbušnými projektily je zakázaná.
  • Letecká společnost Lufthansa uvádí maximální hmotnost odbaveného zavazadla na 23-32 kg a součet všech tří stran nesmí přesáhnout 158 cm.
  • Letecká společnost Smartwings uvádí maximální hmotnost zavazadla 23-32 kg a maximální rozměr 250 cm.

Do odbaveného zavazadla můžeš uložit: spreje, skleněné lahve, oblečení, šminky, tekutiny nad 100 ml, boty, tabák a alkohol pouze v omezeném množství, jídlo s tekutou složkou (čokoláda, bonbony).

Do odbavenýho zavazadla uložit nemůžeš: powerbanku, mobil, osobní doklady, notebook, cestovní doklady, peníze, platební karty, fotoaparát, cennosti, klíče, hořlaviny, mokrý baterie (raši na ně neslintej).

 

 

A když už jsi u nás, očekuj i naše socky.

Jestli jsi právě zjistil(a), že nutně potřebuješ appletopí věci, nezabíjej čas a šup do šopu.