Seš celej den přilepenej na mobilu a tvým největším úspěchem je vytuněný storíčko předraženýho avotoustu z hipsterský kavárny? Možná by ti neuškodilo začít svůj iPhone používat i na smyslupnější věci, jako je třeba výuka jazyků. Poradíme ti, jaký apky zrovna nejvíc frčej, aby sis nestáhnul nějakej nesmysl, kterej otevřeš jenom jednou, a pak ti akorát bude zahlcovat paměť.

Duolingo

Duolingo je vůbec nejrozšířenější aplikací na výuku jazyků, kterou ocení i ty největší geekové, protože tam kromě klasiky, jako je třeba ájina a němčina, najdeš i klingonštinu. Ta se ti hodí třeba v nočním baru při balení krasavice cizokrajného vzezření. Navíc je tahle apka dost podobná počítačovým hrám, kde plníš úkoly, sbíráš body a ztrácíš životy, takže v podstatě ani nevíš, že se něco učíš.

Můžeš tady trénovat psaní, tvorbu vět, poslech, a dokonce i mluvení. Dokonce tu máš možnost kombinovat víc jazyků, mezi kterýma můžeš přepínat. A jestli seš fakt línej učit se jazyk, s touhle apkou buď úplně v klidu, protože ti na to denně stačí jenom deset minut.

Easylingo

Jestli tě nebaví si každej den nalejvat do hlavy mraky novejch slovíček a pravidel gramatiky, tahle apka je pro tebe jako stvořená. Nový věci se totiž učíš jen z 30 % a ze 70 % pak procvičuješ, takže docela pohoda, ne?

Sice se nenaučíš klingonsky ani latinsky jako v Duolingu, ale zato tady můžeš svojí angličtinu posunout třeba až na úroveň C2. Aplikace je zaměřená jenom na nejpoužívanější evropský jazyky, ale zase tu najdeš i libově zaměřený kurzy, jako je třeba francouzština na cesty, obchodní španělština nebo němčina pro účetnictví a finance.

Jediný, co tě možná otráví, je to, že si tu každej kurz musíš zaplatit. Takže asi zvaž, jestli se ti už rovnou nevyplatí zainvestovat do kurzu v jazykový škole, kde se tě osobně ujme opravdovej profík na jazyky.

iTalki

Pokud ti přijde trapný učit se slovíčka s kartičkama, doplňovačkama a kvízama, protože nejseš malý děcko, a chceš si prostě jen kvalitně pokecat s někym, kdo je na jazyky fakt borec, měl by sis místo apky na jazyky asi fakt zaplatit skutečnýho lektora. Nebo si stáhnout iTalki.

V týhle aplikaci si vybereš lektora na soukromý lekce, ale nebude to zadarmo. Zase tu je ale docela velkej výběr jazyků, asi 150. Cena pak bude záviset na tom, koho si vybereš. Čím je jazyk oblíbenější, tím větší je nabídka lektorů. Takže jestli nechceš chodit na kurzy, di do toho.

Memrise

Memrise má celkem dost vymazlenej algoritmus, kterej pozná i to, jestli seš na jazyky úplně levej. Díky tomu ti místo novejch věcí může nabídnout víc opakování, aby ses to fakt naučil. Hlavní předností týhle populární apky na jazyky jsou desítky videoklipů od rodilých mluvčí jazyka, který obsahujou používaný fráze se skutečnym přízvukem.

Memrise se zaměřuje hlavně na živej jazyk a gramatiku trochu upozadňuje. Takže jestli se nešprtáš na test z angličtiny, ale chceš se naučit hlavně mluvit, abys nekoukal jak chleba z tašky, až vykročíš za hranice Česka, tuhle apku určitě vyzkoušej.

Jo a nezapomínej, že videa vždycky sežerou hodně baterky. Takže jestli seš už teď s baterkou věčně na nule a nechceš bejt ještě víc na nervy z toho, že ti iphone chcípne v půlce lekce, vybav se taky pořádnou powerbankou.

 

Aligator nabíječka s power delivery

Slim powerbanka s bezdrátem je přesně to, co potřebuješ pro svoje jazykový choutky!

HiNative

V týhle aplikaci si můžeš vybrat, jestli ti stačí free verze, nebo si chceš připlatit za bonusy a bejt za borce na jazyky. Najdeš tu klasický jazykový lekce, u kterejch se moc nenadřeš, ale taky se tu můžeš rodilejch mluvčích ptát na věci, který ti pořád nejdou do hlavy.

Tvojí gramatiku i výslovnost ti tu navíc můžou ohodnotit i ostatní uživatelé apky na jazyky, abys nebyl za úplnýho lempla. A když se budeš cítit jako jazyková star, můžeš zase ty hodnotit ostatní uživatele. Najdeš tady celkem asi 110 jazyků, takže nabídka neni úplně marná.

A když už jsi u nás, očekuj i naše socky.
Jestli jsi právě zjistil(a), že nutně potřebuješ appletopí věci, nezabíjej čas a šup do šopu.