Apple! Neni jabko jako jabko, neni iPhone jako iPhone. To ví i malý děcko. Proto když uděláš to životní rozhodnutí, že si koupíš novej iPhone, je někdy dost těžký vybrat si ten pravej. Je lepší iPhone 11? Nebo spíš iPhone 12? Nebo máš vsadit na iPhone 13? A proč se vlastně zdráhat a nekoupit si rovnou iPhone 14?

Každá rada drahá

Zeptej se svejch kámošů, kterej iPhone je best of. Je to stejný, jako by ses zeptal, která je nejlepší powerbanka pro iPhone nebo jakej je nejlepší Bluetooth reproduktor. Milion lidí, milion odpovědí. A teď babo raď.

Ani my ti úplně neporadíme, maximálně tak naznačíme. Protože každýmu prostě vyhovuje něco jinýho. Těžko říct, jestli seš na malý nebo máš v ruce radši pořádnej kusanec. Jestli ti stačí něco obyč nebo chceš mít po ruce dycinky profesionála. Apple je boží v tom, že se snaží vyhovět všem a vyjíždí pokaždý s několika modelama naráz. A když nemáš na nejnovější, holt si koupíš předchozí nebo ještě ten starší nebo starší nebo… no, radši to nebudem počítat, už je jich docela hafo.

iPhone 14 máme v bílý a červený. Kterou si vybereš?

S iPhone 11 si i zaplaveš

Každej model iPhone má něco do sebe. Takže čim vyniká třebas takovej iPhone 11? Neni už to žádná novinka, do prodeje šel 20. září 2019. Ale měl docela úspěch. A dokonce měl i svůj slogan: „Všechno, co chceš. Přesně, co potřebuješ.“

Zajímavý je, že je solidně voděodolnej. Podle Apple si ho můžeš směle vzít na koupák a klidně se s nim i půl hoďky potápět do hloubky 2 metry. Pak ho vytřepeš, vysušíš na sluníčku a jedeš dál (teda doufej).

Namísto krutopřísnýho Stevea Jobse už ho představoval Tim Cook a byla to očekávaná novinka po iPhone XR. A aby měli Apple loveři větší výběr, do prodeje šly rovnou čtyři modely – kromě iPhone 11 ještě iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max a iPhone SE druhý generace.

Parametry jsou nuda, ty si vygooglí každej trouba. Takže co nabídne tenhle model běžnýmu smrtelníkovi? Třeba 4K video, 12megapixelovej foťák a displej s oleofobní vrstvou, která brání umatlání a likviduje otisky tvejch umaštěnejch prstů.

Poslední zajímavostí asi je, že iPhone 11 vyšel v 6 barvách. Jo a jasný, že jestli ho máš, můžeš s nim ovládat i bezdrátový sluchátka AirPods a jiný, Bluetooth reproduktory nebo chytrý hodinky Apple Watch.

iPhone 12 proti Covidu

A jedem dál, na iPhone 12. Máš AirPods, chytrý hodinky Apple Watch bůhvíjaký generace a nějakou ucházející powerbanku? Tak buď v klídku, iPhone 12 si se všema tvejma Apple serepetičkama hravě poradí. Je zas o něco chytřejší než jeho předchůdci. A je to snad jedinej mobil na světě, kterej podporuje Globální fond na boj s Covidem-19. Hustý, co? Míň hustý je, že jestli chceš udělat takovej dobrej skutek, musíš si koupit červenej – zbylejch pět barevnejch variant s Covidem-19 bojovat zřejmě nechtělo.

U iPhone 12 si Apple celkově zahrál na velkýho zachranitele světa. Kromě Covidu-19 totiž rozhodl, že od tohodle modelu nebudeš mít v krabce při koupení telefonu nabíjecí adaptér ani EarPody, protože to prostě neni eko. Takže si ho koupíš a můžeš si ho zkusit položit třeba na sluníčko, jestli ho to neoživí. Asi ne, co?

Aspoň že jsou v Apple tak hodný, že ti přibalej USBC/Lightning kabel. A nabíječku na iPhone 12 si holt musíš dokoupit. Nebo radši zkusíš powerbanku pro iPhone?

iPhone 12 byl první, kterej uměl MagSafe nabíjení, takže jestli ho máš, sáhni spíš po powerbance s MagSafe nebo po obdobný nabíječce – ušetříš si tim mrtě starostí.

iPhone 13 bez zelený

V roce 2021 přišel iPhone 13 (a s nim i iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max a třetí generace iPhone SE). Spoustu věcí už si vzal od dvanáctky, takže třeba MagSafe si dává bez problémů. Pokud tak toužíš po powerbance s MagSafe, bude ti suprově fungovat i tady.

Dostupnej je klasicky v šesti barvách, ale vtipný je, že ta šestá, zelená, vznikla až o půl roku dýl. Asi vliv pandemie, či co.

Mezi náma, na první pohled jsou iPhone 12 a iPhone 13 skoro stejný. Největším rozdílem mezi nima je cena. Takže přepočítej úspory v prasátku a uvidíš, na kterej z nich tam budeš mít.

Aligator nabíječka s power delivery

Powerbanka Swissten s kapacitou 20 000 mAh ti nabije i iPhone 15

Akční iPhone 14 volá pomoc

O čtrnáctce snad ani nemá cenu víc se rozepisovat. Stejně ji všichni známe a furt o ní někde čtem. Kdo ji ještě nemá, tajně po ní touží. A kdo si nestihne koupit iPhone 14 Pro, už beztak pokukuje po budoucim iPhone 15. Takže takhle – je nejnovější a každej jí chce. Má určitě i svý mouchy, ale Apple loveři jí propadli. Někdo má mini, jinej Max, další Pro – každýmu podle jeho chuti.

I tady je samozřejmě MagSafe a bezdrátový Qi nabíjení. Poradí si s tvejma chytrejma hodinkama Apple Watch, skámoší se s každym Bluetooth reproduktorem, bezdrátový sluchátka si s nim sednou na první dobrou.

I tady je na výběr šest barev – zelená chybí, zato je tu pro fajnšmekry nově zlatá. Apple teď model iPhone 14 hodně propaguje, takže slibuje nejpevnější sklo ze všech předchozích modelů, nejdelší výdrž baterie, voděodolnost, vylepšenej foťák i videa.

A slibuje i funkci detekce autonehody – že prej iPhone 14 (a taky iPhone 14 Pro) pozná, když máš bouračku a sám ti zavolá na stodvanáctku. Tak bacha, moc s nim nemlať, ať furt nemá pocit, žes naboural.

A když už jsi u nás, očekuj i naše socky.
Jestli jsi právě zjistil(a), že nutně potřebuješ appletopí věci, nezabíjej čas a šup do šopu.