Seš správnej jabkodlak, kterýmu v osobní výbavě nechybí iPhone, MacBook, iPad, Apple Watch či AirPods? Pak už jsi za svou výbavičku určo utratil docela slušnou sumičku, viď? No jo no, za kvalitku a parádní jablečný design je potřebný si občas trochu připlatit, tak to prostě je. V takovým případě ale určitě chceš, aby ti tvá výbava vydržela funkční co nejdéle. Je to stejný jako s tou výbavou tam dole. Pokud se ti to rozbije nebo předčasně zvadne, je to prostě blbý a nanic.

Abys těmto problémům předešel, musíš prostě svou výbavu chránit. A jelikož tvý Apple krámy nebyly zrovna levný, buď pořádnej ostříž. Střež je stejně tak jako švýcarská banka chrání svý zlato, Sauron svůj prsten, Chloupek Kámen mudrců, hluchej děda svý naslouchátko či bezzubá babča svou zubní náhradu. Buď prostě připravenej na všechno.

K tomu ale budeš potřebovat nějaký ty další prostředky. Budou to ovšem chytře investovaný prachy do ochrany. Tu bys nikdy neměl podceňovat. Znáš to – bez ochrany podržíš jen o vteřinku dýl, ženská najednou strašně řve a pak příští desítky let platíš alimenty. S výbavou od Apple je to stejný. Stačí vteřina neopatrnosti, telefon ti upadne nebo chytré hodinky zavadí o futra a zbytečný výdaje jsou na světě. A přitom stačí tak málo – kvalitně se ochránit. V prvním případě guma, ve druhým nějaký to pouzdro či ochranný sklo. A seš v suchu za vodou.

Co všechno by se ti tedy mohlo hodit? Vezmem to podle jednotlivých jablečných vychytávek.

Apple MagSafe Battery pack

Na tenhle futrál od Swissten jsme fakt hrdí. Schováš do něj všechny Apple i neapple věci

iPhone a iPad

Obal

IPhone je nerad nahatej. Tak to prostě je. Bez ochrany se cítí obnaženej a zranitelnej. Stejně jako kdybys ty měl jít na večírek bez oblečení. Kdoví, jestli by se nějaká buchta vůbec chytla. Tak to nedělej ani tvýmu iPhonu a do společnosti ho netahej nahatýho.

V silikonovém pouzdře se určitě bude cítit lépe. Bude mít chráněnej aspoň zadek. My ti ale doporučujeme spíše nějaký to knížkový pouzdro. Máme s ním totiž dobrou osobní zkušenost. V zavřeným knížkovým pouzdře tvýmu miláčkovi téměř nic nehrozí. Zachrání tak život nejednoho displeje a tím i psychický zdraví jeho majitele.

Základní výbavu máš. Ta těm línějším iPhonům v poho stačí k tomu, aby se cítily v bezpečí. Co však s těmi ostatními – sporťáky? Tyto chudáky jejich majitelé tahají na kolo, běhají s nima nebo s nima dokonce skáčou po hlavě do vody. Takovej iPhone patří mezi ty nejohroženější druhy na světě vůbec. Kondici má sice takovou, že by mohl v klidu absolvovat i horskej ultramaraton, v bezpečí se ale rozhodně necítí. K tomu potřebuje podpůrný prostředky. Hodí se mu nějaký to pouzdro na kolo nebo běhání.

Kromě toho však mysli taky na to, že s vodou se žádný iPhone nikdy moc nekamarádil. Pokud sportuješ i když sekyry z nebe padaj nebo dokonce taháš iPhona i na plavečák, pak bys mu měl dopřát taky některý z našich vodotěsných pouzder.

Co se týče iPadu, ten bude taky chtít ubalit. Užs to začal kroutit? Tak to zase polož, myslíme obalit ten iPad. A to do stylového iPad pouzdra přesně na míru, ve kterým si tvůj kámoš bude hovět jáko párek v rohlíčku. Akorát bez tý hořčice.

Aligator nabíječka s power delivery

Swissten Raptor je ochranný sklo na iPhone, který vydrží snad úplně všechno. Vyzkoušej

Ochranné sklo

Edward Aloysius Murphy. Už on to věděl. Jestliže se něco může pokazit, tak se to i pokazí. Kdyby neumřel jen pár let před uvedením prvního dotykáče na trh, určitě by byl formuloval i další Murphyho zákon – dotykový telefon bez ochrannýho skla padne vždycky zásadně jen a jen na displej.

Na tohle musíš bejt taky připravenej. Riziko je veliký. A pokud se ti ruce klepou jako starý bábě pak dokonce dvojnásobný. A i když v prstech zatím nemáš tu Antarktidu, Arktidu či artritidu nebo jak se tomu vlastně říká, telefon ti stále může kdykoli upadnout. Bum, všem nadějím je najednou konec. Telefon leží ksichtem dolů a ty se bojíš ho byť jen zvednout a podívat se. V koutku duše už totiž víš, že se ani dívat nemusíš. Ten chudák tam leží a už se nezvedne. Právě ses stal vrahem jeho displeje.

A přitom opět stačí tak málo. Vyber si některé z našich ochranných temperovaných nebo 3D skel a nalep ho na displej telefonu. Počítej ale s tím, že Murphyho zákon se jakoby zázrakem najednou otočí. Telefon s ochranným sklem padá zásadně už jen na zadní kryt. Tudíž jen kombinace pouzdra a ochrannýho skla je tou mocnou čarodějkou, která dokáže vochcat i Murphyho zákony.

Opět pamatuj taky na svýho druhýho kámoše iPada. I on chce zapatlat lepidlem a pak nalepit speci ochranný sklo dělaný přesně na jeho displej.

Aktivní stylusy

Pokud chceš pro ochranu displeje udělat to nejlepší, pak by ve tvý výbavě neměl chybět ani aktivní stylus. To je taková ta divná tužka, kterou můžeš ťukat do displeje a tvářit se u toho strašně důležitě.

Chudák displej to ale ocení, protože nejnebezpečnější seš pro něho stejně jenom ty. Obzvlášť pokud při několikahodinovým prohlížení videí a reels rád požíráš brambůrky a podobný mňaminky. Pak tam po tom chudákovi jezdíš mastnými prsty a on je z toho celej umatlanej. Nakonec ti na displeji vznikne taková vrstva masti, že bys na ní mohl smažit řízky. Hlavně, že se pak všichni ptaj: „A proč mám špatnej dotyk?!“. No … proč asi.

Stylusy můžeš kromě iPhone použít i na iPada. Radostí bude bez sebe.

Apple Watch

Chytré hodinky od Apple už nejsou tak náročnej týpek. Chtějí pouze nabít a nebát se o život svýho křehkýho a citlivýho displeje. To je pro ně zásadní.

Bez ochrannýho skla na Apple Watch se proto prostě neobejdeš. Nepůjde to. Na tvým zápěstí jim totiž hrozí taková rizika, o kterých jsi možná ani netušil. Nejčastěji s nima můžeš například zavadit o futra. Stačí jen jemně. Najednou slyšíš křup, polejvá tě studenej pot a ježí se ti chlupy na zátylku. Chtěl bys vrátit čas o 2 vteřiny zpátky, ale nejde to. Apple Watch musí dolů, potřebují nový displej.

Jestli chytrý hodinky ani nesundáváš a funguješ s nima stále, pak je ochrana o to důležitější. Dýcháš s nima, spíš s nima, sportuješ s nima, sexuješ s nima. Pro tebe běžnej život, tvý hodinky se ale normálně cítí býti kaskadérem. Každou vteřinu musí zvládat nejrůznější nástrahy, smrt displeje číhá za každým rohem a může přijít takřka v každý chvíli. Bez ochrannýho skla se proto mění v ustráchanou hromádku neštěstí. S ochranným sklem se jim fakt bude dýchat lépe, a tobě taky.

AirPods

Ochrana tvých AirPods opět není žádnou raketovou vědou. Tato sluchátka od Apple jsou docela pohodáři a skoro nic je nerozhodí. Až na jednu věc. Ta je vysloveně jejich noční můrou. Největší hrůzu mají z představy odloučení.

Jsou to totiž nerozlučná dvojčata. Vždycky spolu. Spolu je vyrobili, spolu stráví celý život, spolu taky umřou. Asi proto se jim tak snadno dýchá, vždycky jsou na všechno 2.

Vždy je proto musíš za každou cenu držet spolu. Jakmile jeden druhýho nevidí, jsou bez sebe a začnou vyvádět. Navíc, poslouchat tvou oblíbenou muziku jen z jedný strany taky není úplně ono. Není nad pořádný stereo.

Na AirPods si proto pořiď nějaký to silikonový pouzdro. Ať už ti to původní přestalo fachat nebo se ti prostě jen nelíbí, u nás si určitě vybereš. V něm si budou sluchátka hovět jako dvě roztomilá miminka v bavlnce. A až se probudí, pak mohou začít společně pořádně řvát. Úplně stejně jako ty mimina.

Sluchátka AirPods ochráníš stylovým pouzdrem Baseus. Máme ho ve více barvách

Hlavně to neztratit. Nebo to není zas takovej problém?

Dobrý, fyziku a mechaniku už jsme společně vochcali. Nic se ti nezlomí, nepraskne, nepoškrábe. Parádička. Ale co dál? Dobrá otázka. Demence často nastupuje velmi brzy. Možná dřív, než bys čekal. Co když svou drahocennou výbavu někde zapomeneš či ztratíš? Naprostej horor a šílená panika. Řveš jak pominutej, ale za toho boha nevíš, kde jsi to nechal. A nechal jsi to někde? Nebo ti to nějakej lump či vandrák počořil? Taková drzost.

No a co teď, říkáš si? Velmi jednoduchá rada. Nebuď blbej, mysli dopředu a používej aplikaci Najít. Tato šikovná appka ti pomůže najít jakýkoli ztracený nakousnutý jabko – iPhone, iPad, MacBook, Apple Watch, AirPods. Nic není jednoduššího – otevřeš si aplikaci Najít a podle oznámený polohy tvýho zařízení toho hnusnýho čorkaře vyčicháš jako loveckej pes. Pak ho buď z jedničky napálíš nebo třeba zavoláš policajty, to necháme na tobě.

Ale třebas to jen ztratil. Appka tě navede až k zařízení. Když už budeš dostatečně blízko, necháš na ztraceném zařízení přehrát zvuk. A je to.

Že nemáš jiný zařízení Apple, na kterým by sis aplikaci Najít otevřel? Nevadí. I tohle zvládneš. Buď použiješ nějaký Apple krám člena tvý rodiny (musí patřit do tvý skupiny rodinnýho sdílení), anebo otevřeš web iCloud.com a svý ztracený zařízení najdeš tam.

A pokud jsi jen trochu mazanej, pak už dávno používáš i AirTag. Ten můžeš pověsit na cokoli, co často ztrácíš nebo se ti to často toulá – třeba na klíče, batoh, peněženku nebo na svou starou. Pokud ztratíš něco s AirTagem, opět jen využiješ aplikaci Najít a snadno to najdeš. Klíče pod sedačkou v autě, batoh někde na ulici, peněženku v hospodě nebo starou u souseda.

K pevnému uchycení AirTagu na cokoli se ti pak bude hodit praktický AirTag pouzdro.

A co baterie?

Máš pravdu. Řetěz je jen tak silnej jako jeho nejslabší část. A tou je u smartphonů vždycky baterka. Když už telefon chráníš ze všech stran, pak chceš, aby ti vydržel co nejdéle. Stejně tak bys měl tedy přistupovat i ke svý baterce. Odměnou ti bude její dlouhá životnost. Nezemře mladá, do věčných lovišť se v míru odebere až ve stáří. Žádnej násilnej odchod mladýho rockovýho zpěváka, kterej se za života přepínal a huntoval si tělo, nýbrž poklidný odchod do ráje. Přesně to si baterie ve tvým telefonu přeje. Tak jí to dopřej.

Jak se k ní tedy chovat, aby její životnost byla co možná nejdelší? Základ lze shrnout velmi stručně do 4 jednoduchejch tipů, který s tvou baterkou provedou zázraky.

  • Vždy si hlídej teplotu! Baterie nesnáší velká vedra, ale ani extrémní chlad. Pokud chceš, aby ti přežila co nejdéle, těmto extrémům se vyhýbej. Nepokládej telefon na palubku za čelní sklo. Tam se v horkých letních dnech telefon cítí jako krocan v troubě. Teplota ale stoupá taky během nabíjení telefonu. Proto se v této situaci doporučuje taky sundat kryt či pouzdro z telefonu – smartphone se tak může snadněji ochlazovat. Opačným extrémem je velký chlad. Telefon se proto nevyplatí dlouho používat při minusových teplotách. Ještě hůře pak telefony snáší změny v teplotách. Pokud se vracíš z kryokomory, nedávej telefon okamžitě na nabíječku. Vyčkej, až si přivykne na změnu teploty. To samé platí obráceně – pokud ses zrovna vrátil ze Sahary, nech smartphone se trochu rozkoukat a nabíjet začni až po chvíli.
  • K nabíjení se snaž používat origoš nabíječky. Když už kupuješ jinou, tak si potrp na kvalitu. Nějaký podezřelý shity mejd in čajna za pár desítek Kč se do iPhone strkat nevyplatí. A už vůbec ne dlouhodobě a pravidelně.
  • Nevybíjej na 0 a nenabíjej na 100 %. Tento shit nám už dlouho trhá uši. Kdysi dávno to tak bylo, řek ti to každej. Kupoval si novej telefon a v každým krámu ti řekli to samý – 3 x naplno vybij a naplno nabij, abys zformátoval baterku. Tenkrát to platilo. Dnes už to tak není, toto lejno se ale mezi lidma drží stejně jako veš ve vlasech. Je to přesně naopak – dnešní Li-Ion baterie mají rády nabíjení mezi 20-80 %. K spodním či horním hranicím je lepší se ani nepřibližovat.
  • Čisti si trochu ten konektor! Na ten všichni zapomínaj, přitom v nabíjecím konektoru po čase najdeš takovýho sajrajtu, že by to praseti ucpalo chlév.

Teď už to máš komplet a jsi za vodou. Baterie, displeje i kryty tvých krámů od Apple jsou jako v bavlnce. Užívej si to pohodlí a neřeš úplně zbytečný opravy, kterým jsi snadno mohl předejít.

A když už jsi u nás, očekuj i naše socky.
Jestli jsi právě zjistil(a), že nutně potřebuješ appletopí věci, nezabíjej čas a šup do šopu.