Chceš jabko? Pak musíš mít všechno od jabka. Žádný, že si koupíš něco od toho, něco od jinýho, appku od dalšího. Prostě jeden Apple vládne všem, jeden jim všem káže. A to i u her a appek. I když by se mohlo zdát, že březnový revoluční otevření App Storu všem vývojářům otevře Apple světu, Sauron je tu dál.

 

Máš iPhone? Stahuj z App Storu. A jen prověřený appky, který maj posvěcení od nejvyššího Jabka.

Tak to doteď bylo a nejel přes to vlak. Prostě jinej zdroj her, aplikací, e-booků a tak dál nebyl dostupnej. Vývojáři sklapli krovky a poklonkovali Applu a majitelé iPhonů si už dávno zvykli. Ale teď je tu nový nařízení EU a Apple zase dští síru. Nějaká pofidérní Evropská unie si totiž dovolila sáhnout mu na jeho Mordor – na App Store! A umožní uživatelům stahovat cokoliv, odkudkoliv, jakkoliv, kdykoliv. A bude tak možný úplně obejít Apple. Což nasere. Minimálně jeho vedení.

Omrkni naše další tipy:

Apple zařízne iPady. Co chystá?

S patnáctkou k vodě

Co je App Store?

 

App Store je starej jak samy iPhony. Teda skoro – světlo světa spatřil spolu s představenim druhý generace iPhonů v roce 2008. Od tý doby bylo jasně daný, že jestli chceš na svůj iPhone, iPad a další vehementy od Applu nějakou appku, musí to bejt z App Storu. Tečka. Třetí strany, teda přímý prodejci a tvůrci aplikací, který nedostali glejt od Applu, měli smolíka. Museli se spokojit jen s podprůměrnejma androidíma zákazníkama, kterejm je fuk, co a odkud stahujou (protože Google Play na to hází bobek a povoluje kdeco).

 

Pád impéria

O tom, že se něco velkýho blíží, se šuškalo už dýl. I když většinu majitelů iPhonů zaujala spíš proměna nabíjecích kabelů z Lightning na USB-C (který jsou kvůli nařízení EU povinný už od modelů iPhone 15 a dál), tak Unie si na Apple došlápla i v případě aplikací třetích stran.

Doteď Apple do svýho App Storu pouštěl jen některý appky a jiný zamáznul. A majitelé iPhonů musely jak stádo oveček stahovat jen tyhle. Pokud to teda partyzánsky neobešli s pomocí takzvanýho jailbreaku, kdy prolomili ochranu a stahovali, co chtěli a odkud chtěli.

No a teď to budou moct dělat všichni a bez porušování pravidel Apple impéria. Evropská unie si zadupala a od března 2024 musí Apple pustit do iPhonů nebo iPadů appky třetích stran. Prostě – stáhneš si cokoliv a nepotřebuješ na to ani dárkový poukaz. A nekonečná pařba může začít.

Powerbanka 30 Ah

Už se těšíš na nekonečnou pařbu na tvým iPhone?

Money, money, money

To si to Apple nechá jen tak líbit? Úředníci zadupou, Apple sklapne a bude poklonkovat Evropský unii? Na první pohled jo.

V zemích sedmadvacítky bude teď možný stahovat aplikace odkudkoliv. Ovšem budou muset bejt ověřený od Applu a nesmí v nich bejt malware. To si Apple hodlá pohlídat.

Takže na první pohled je to Win-Win pro uživatele i vývojáře, co nechtěj bejt na platformách Applu.

Ale je tu háček.

Šéfíky Applu tohle nucení asi pěkně naprdlo. Takže se rozhodli, že „svejm“ vývojářum prodávajícím přes App Store sníží poplatky za prodej ze stávajících 30 na 17 (a někdy na 10) procent.

Ti, co budou prodávat (nebo nabízet zadáčo) appky mimo App Store a lidi si jich stáhnou přes milion, tak budou muset Applu rázem cvakat 54 centů (v přepočtu asi 13 kaček) za každý dodatečný stažení. Když půjde o pár milionů stažení, už jsou to pěkný sumičky. Takže pokavaď nějakej nadšenec vytvoří free appku, která se stane virální, zůstanou mu i po milionech stažení prázdný kapsy – a milionový dluhy u Applu. Což zase nas*** vývojáře.

Aktualizuj a pař

Žabomyší války Applu a cizích vývojářů ti ovšem můžou bejt ukradený. Tobě se teď otvíraj netušený možnosti. Můžeš stahovat cokoliv odkudkoliv. Pařit od rána do večera. Sjíždět cokoliv a kdekoliv. Vrací se třeba novej Fortnite, tak už můžeš žhavit displej svýho iPhonu. Otevřenej App Store je dar pro všechny jablíčkáře.

Appky mimo App Store by měly bejt bezpečný, protože poběžej klasicky v sandboxu a budou mít omezenej přístup k dalšim částem tvýho iPhonu. A Apple si je hodlá pohlídat i s ohledem na možnej malware. Prej dokonce ručně!

Stačí, aby sis při nejbližší příležitosti stáhnul novou aktualizaci Applu iOS 17.4, díky který se ti odemkne cesta k novýmu pařebnímu ráji na iPhonech a iPadech.

Přes aktualizaci iOS 17.4 si navíc můžeš čenžnout doteď vnucovanej výchozí webovej prohlížeč  nebo se k tvýmu NFC čipu v iPhonu dostanou další platební služby, kterejm Apple doteď šlapal po krku. I tady to ale bude o prachách – za každou platbu přes konkurenční platební systém si bude Apple účtovat lichvářskou provizi 27 procent z částky!

 

Oblbnout Apple je easy

Summa summarum, omezení monopolu App Storu je pro majitele iPhonů a iPadů super zpráva. Budou teď pařit jako o život. Vývojáři úspěšnejch appek možná budou chvíli řvát, pokud Unie zase Applu nešlápne na krk a nedonutí ho něco udělat s plánovanejma poplatkama – ale pak se s tim nějak smířej.

Ale faktem je, že oblbnout Apple není někdy až tak těžký. Chceš příklad? V únoru se v žebříčku nejstahovanějších appek v App Storu vyšvihla nahoru aplikace Kimi, která sloužila k pirátskýmu sledování filmů ukradenejch z placenejch streamovacích platforem jako Netflix nebo HBO Max. Appka se přitom tvářila jako aplikace určená na testování zraku. Apple ji na pohodu pustil do svýho přísně střeženýho prostoru jako nezávadnou free hru – a byla tam půl roku, než ji v únoru vyhmátnul a poslal do pekel. Stáhly si ji desítky tisíc uživatelů. Tu du dum tum.

A když už jsi u nás, očekuj i naše socky.
Jestli jsi právě zjistil(a), že nutně potřebuješ appletopí věci, nezabíjej čas a šup do šopu.