Letos to má být v Applu fakt velký. Nejenom, že se v září dočkáme nových iPhonů 16, těšit se můžeme taky na aktualizaci jablečnýho softwaru. A přechod z iOS 17 na iOS 18 má prý způsobit pořádnej rachot. Mluví se dokonce o největší aktualizaci iOS v historii společnosti. Všichni jabkodlaci jsou proto na tuto aktualizaci strašně nadržení a diskuze jsou v plným proudu. Co můžeme od novýho iOS čekat? Jaký nový funkce tam budou? Jako vždy, nějaký informace už spod pokličky Apple unikly, proto jsme je sestavili dohromady, ať se udržíš v obraze. Ale pojďme na to hezky popořadě. Kdy se vůbec iOS 18 dočkáme?

iOS 18 představení

Zraky všech hladovejch jabkodlaků by měly směřovat k datu 10. června 2024. Apple již totiž oznámil, že v tento den začne jeho oblíbená vývojářská akce WWDC24. A právě na ní bychom se prej měli dočkat prvního oficiálního sdělení o iOS 18.

Kromě aktualizaci softwaru pro iPhone, která je ale vždy tou nejsledovanější, tam dostaneš taky info k aktualizacím operačních systémů pro Apple Watch, Mac a iPad. Ale to jen tak na okraj, nás taky zajímá hlavně iPhone.

Po celý léto pak budou u novýho iOS probíhat testovací programy a vychytávání posledních much. Ostrou verzi iOS 18 bys pak měl mít k dispozici ke stažení současně s příchodem nových iPhonů 16, což bude v září. Ovšem to platí pouze v tom případě, že máš takovej iPhone, kterej pro novej iOS dostane podporu. Tak pojď ještě trochu omrknout kompatibilitu.

iOS 18 kompatibilita

Kompatibilita je ve světě jabkodlaka hotovým zaklínadlem. Jakmile se blíží nový iOS, najednou o ní mluví všichni. U Apple je pravidlem, že podporu pro svý telefony poskytuje velmi dlouho – běžně to bývá až 5 let. Většinou pak iPhony starší než 5 let od podpory odřízne a jejich majitelům zůstanou oči pro pláč. Holt, občas má někdo smolíka. Občas to ale bývá i delší doba a nikde není psáno, kdy bude podpora pro ten či onen model iPhone ukončená. Proto se jabkodlaci se staršími modely iPhone před příchodem novýho iOS vždy hrozně třesou, zda ještě pro jejich telefon aktualizaci operačního systému dostanou. Pokud je to i tvůj případ, tak se rovnou přestaň třást jako osika a hoď se zase do klidu. Podpora má prý být úplně stejná jako byla v případě iOS 17. Díky tomu se iOS 18 dostane dokonce i na iPhone XS, XR a XS Max, který světlo světa spatřily v roce 2018, tedy už před 6 lety. Pro úplnost ti sem dáme seznam všech modelů, na kterejch budeš moct iOS 18 používat. Pokud se v něm najdeš, můžeš bouchat šampaňský.

  • iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max
  • iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max
  • iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max
  • iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XS, iPhone XR, iPhone XS Max
  • iPhone SE 2. generace, iPhone SE 3. generace

Tak a teď už dost keců. Pokud nejseš na seznamu, seš na odpis. Bohužel. Pokud tam seš, máš vyhráno. Na jaký vychytávky se můžeš s příchodem iOS 18 těšit?

powerbanka swissten

Kdybys chtěl ušetřit, tak od září budou iPhone 15 za rozhodně výhodnější ceny než iPhone 16

Umělá inteligence

Nestává se to často, teď to ale holt musíme přiznat. Apple trochu zaspal dobu. Umělá inteligence už je všude kolem – ChatGPT, Microsoft Bing, Google Bard či Samsung Galaxy AI, která se u Korejců stala ústředním prvkem jejich novýho telefonu Samsung Galaxy S24. No a Apple nic. Divný, co?

Teď to ale velkej šéf prý hodlá napravit a dobu zase dohnat. Takže právě umělá inteligence má být stěžejním bodem novýho iOS 18. Apple a jeho iPhony by tedy podle těchto informací měly vstoupit do zcela novýho prostoru, ve kterým ještě nebyly. Konkrétní informace o tom, jak bude umělá inteligence do iOS integrována jsou zatím nejasné, nicméně všichni mluví o tom, že mnohem chytřejší Siri už nám stojí za zády. Prý bude lépe zpracovávat otázky i automaticky dokončovat věty. Začleněny do ní budou také rozsáhlé jazykové modely, což by uživatelům iPhonů mělo umožnit automatizovat složité úkoly pomocí jednoduchých hlasových příkazů. Jednoduché úlohy se budou řešit přímo v iPhonech, u současných modelů ale bude mnoho funkcí AI založeno na cloudu.

Nejnovější iPhony 16, které očekáváme letos v září, by ale měly dostat čipy dostatečně výkonné na to, aby tyto operace mohly být prováděny přímo v nich. To by v praxi znamenalo jediný – velmi pružný a rychlý reakce Siri i na ty nejtěžší úkoly. Zlepšilo by se také bezpečí, jelikož všechny ty kecy, co jí navykládáš, by vůbec nemusely opustit tvůj telefon. A že jsou to občas nesmysly, co?

Kromě Siri mají být za pomoci umělé inteligence překopány také Zprávy. Dál prý v Applu zkoumají možnosti jejího využití taky pro další aplikace jako Apple Music, Apple Keynote či Apple Pages. Konkrétnější detaily zatím chybí a musíme si počkat, nicméně jedno je jasný – s umělou inteligencí to bude fakt velký, což by mohlo výrazně změnit způsob, jakým svůj iPhone denně používáš.

RCS

Už v listopadu loňskýho roku Apple oznámil, že se hodlá trochu sblížit s Androidem. Překvapení? Žádný velký věci za tím nehledej. Jde jen o to, že Apple uvedl, že někdy v příštím roce, tedy letos, začne pro posílání zpráv podporovat standard RCS, tedy protokol používaný aplikacemi pro posílání zpráv v rámci systému Android. A jelikož jak už víš, letos se chystá aktualizace na iOS 18, proto si všichni myslí, že podpora RCS se objeví právě v ní.

Co to tedy bude znamenat v praxi? Je to jednoduchý – zasílání textovek z iPhonu na Android by mělo být mnohem pohodlnější, bezpečnější a mělo by nabízet mnohem více moderních funkcí. Ty budou podobné, jaké máš k dispozici například na Messengeru nebo WhatsAppu.

Od Apple jde asi o vyslyšení uživatelů Androidu, kteří si dlouho přáli méně kostrbaté posílání zpráv do telefonů s iOS. Docela otočka k lepšímu proti nedávnému postoji Apple, kdy již dříve na tohle volání Androiďákům vzkázal jediný – kupte si iPhona! V Applu zřejmě trochu vyměkli. Asi nějaký pozitivní vlny či co.

Nový funkce přístupnosti

Apple se v iOS 18 prý chystá vylepšit taky jednotlivé funkce zpřístupnění. Nově by se objevit mohly například adaptivní hlasové zkratky, kdy vytvoříš mluvenou frázi, která pak bude spojená s určitým nastavením přístupnosti. Telefon tak budeš ovládat hlasem velmi jednoduše. Vylepšené možnosti pro LiveSpeech, rozšíření Nastavitelného textu, či dokonce režim naslouchátka pro AirPods Pro 2. generace. Zvuky, který z okolí zachytí mikrofony iPhonu, se v tomto režimu budou přenášet přímo do sluchátek. Pokud seš mírně nahluchlej, novej iOS zase vrátí zvuk do tvých uší. Apple myslí jako vždy na všechno a dá se čekat, že novejch funkcí bude ve finále ještě mnohem víc.

Nový design

Podle několika zpráv by iOS 18 mohl dostat i nový celkový vzhled. Tyto informace jsou ale prozatím velmi tajemné, a proto zatím nemáme de facto žádné podrobnější informace.

Od představení visionOS pro Apple Vision Pro se ale mnoho lidí ptá, zda jeho design nechce Apple začlenit i do svých ostatních produktů. Jeho průhledná pozadí a 3D tlačítka se prostě líbí. Apple ale údajně nic takového nechystá, visionOS by tak měl zůstat specifický jen pro jejich headset. Změna vizuální podoby iOS by ale prý měla být poznatelná a viditelná.

Pokud budou designové změny v iOS výraznější, bude to poprvé od přechodu z iOS 6 na iOS 7 v roce 2013, co se jich dočkáme. Tradiční uživatelské prostředí jablečných telefonů by to rozhodně trochu osvěžilo.

Závěr

Nějaké podrobnější informace stále chybí, nicméně další detaily se do vydání iOS 18 určitě ještě objeví. Jedno je však jasný už teď – aktualizace na iOS 18 bude velká a jablečnej svět se možná octne tak trochu vzhůru nohama, protože iPhony dostanou hromadu nových funkcí a možností. Největší poprask bude jistě kolem funkcí umělé inteligence, o který je jasný už teď, že bude v rámci aktualizace nejvýraznější změnou.

 

 

 

 

A když už jsi u nás, očekuj i naše socky.
Jestli jsi právě zjistil(a), že nutně potřebuješ appletopí věci, nezabíjej čas a šup do šopu.