Apple udává současný technologický trendy víc než kdokoli jiný. A jelikož to v této firmě dobře vědí, statečně nás zásobují nejrůznějšími technologickými vychytávkami. Stačí se podívat na to, jaký poprask způsobilo vydání zbrusu novejch brejlí Apple Vision Pro. Jestliže si tuto novinku zachytil a jako správnej jabkodlak si hnedle začal uvažovat nad tím, že by sis tyto brejle v budoucnu pořídil, nejdříve si přečti náš článek. Apple Vision Pro si totiž vezmeme pořádně pod drobnohled. Takže – co to vlastně Apple Vision Pro je a jak to můžeš využít?

Co je Apple Vision Pro?

Podle Apple je Apple Vision Pro „revoluční náhlavní zařízení, které může zcela nahradit počítač“. Co si ale pod tím máš konkrétně představit? Velmi zjednodušeně řečeno je to headset, kterej tě vcucne do virtuálního světa. A to doslova.

V praxi jde totiž o chytrý brejle, který si prostě nacapíš na obličej a poté se ti digitální a fyzický svět slije v jedno univerzum. Tyto brejle dokážou pomocí rozšířené reality a virtuální reality vytvořit pohled do virtuálního světa. Všechno, co si na nich zobrazíš – ať už to budou třeba 3D modely, grafy nebo jakýkoli jiný informace – se ti tedy zobrazí přímo ve tvým fyzickým okolí. Že to zní jako sci-fi? Možná trochu, inovaci ale nezastavíš, tak si raději zvykej.

Po nasazení Apple Vision Pro máš tedy svou pracovní plochu vždy „pověšenou ve vzduchu“ přímo před sebou. A to ať se hneš kamkoli. Seš ve fyzickým i digitálním světě zároveň. Hustý, co? Zatím jsou tyto brejle hodně drahý a dostupný pouze v Americe, ale jednoho dne přijde den (možná dřív, než si myslíš), kdy budou na ulici všichni chodit s nasazenejma brejlema a rukama budou máchat do vzduchoprázdna jako na skupinovým léčení Tourettů. Kromě gest můžeš Apple Vision Pro ovládat i hlasem, takže nebudou chybět ani výkřiky do prázdna. Trochu děsivá představa, ale pokrok je pokrok.

Pokud by ti ty výkřiky koemjdoucích vadily, pořád si můžeš nasadit úplně obyčejná sluchátka. U nás na appletopu jich máme faakt hodně na výběr. Co třeba sluchátka Swissten Gym Air Conduction, co tě udrží furt ve střehu? 

Omrkni naše další tipy:

Top příslušenství k Apple krámům

S patnáctkou k vodě

Střeva Apple Vision Pro

Dá rozum, že vytvořit virtuální svět v reálným čase, kterej navíc kooperuje s reálným světem ve tvým okolí, požaduje obrovský výpočetní i grafický výkon. Ve střevech Apple Vision Pro je proto ukrytý vysoce výkonný hardware, na který jsme si taky trochu posvítili. Pro technický úchyly jsme proto připravili tento technický koutek.

Displeje

Brejle musí nabídnout hlavně kvalitní vizuální zážitek, proto se Apple s displejema moc nepáral. Brejle tak nabízí pro každé oko jeden 4K micro-OLED displej s obnovovací frekvencí až 100 Hz. To je krutopřísná konfigurace pro ostrou a poutavou podívanou, která tě vcucne a nepustí.

Procesor

Výpočetní výkon má na starosti supervýkonný 8jádrový čip Apple M210jádrovým GPU a 16jádrovým Neural Engine. Co to znamená v praxi? Že i ta nejsložitější virtuální scéna bude brejlemi zpracována takřka rychlostí blesku.

Kamera

Brutálně našláplej kamerovej systém nesmí v produktech od Apple chybět. V Apple Vision Pro je to konkrétně hlavní stereoskopický 3D kamerový systém. Právě díky němu pak budeš moct s Apple Vision Pro pořizovat 3D snímky nebo natáčet prostorová videa.

Senzory

Čím víc různejch senzorů, tím samozřejmě lépe. Apple Vision Pro disponuje 2 hlavními kamerami s vysokým rozlišením, 6 sledovacími kamerami orientovanými na světové strany, 4 kamerami pro sledování očí, kamerou TrueDepth, skenerem LiDAR, snímačem blikání a snímačem okolního osvětlení. Všechna tato čidla pak mají jeden společnej úkol – postarat se ti o co největší uživatelský pohodlí a nabídnout ti co nejvyšší počet různejch funkcí a možností.

Rozhraní, ovládání, konektivita a příslušenství Apple Vision Pro

Kromě hardwaru bude spoustu lidí zajímat také to, jak jsou na tom brejle Apple Vision Pro se softwarem a rozhraním. Tak se na to s náma pojď taky mrknout.

Základem brejlí je operační systém visionOS. Ten má zatím docela pozitivní ohlasy a jeho design a uživatelský rozhraní s průhlednýma pracovníma oknama se dost líbí. Kvalitní vizuální zážitek je pak doplněný zabudovaným prostorovým audiem pro odpovídající zvukový zážitek. Mimo toho jsou ale brejle kompatibilní také s AirPods.

Konektivita brejlí je samozřejmě také velmi slušná. Díky Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.3 je propojíš s čímkoli a bez problémů. Co se týče vstupů, tak těmi jsou hlavně tvý ruce, oči a hlas. Pokud bys chtěl připojit nějakou klasiku, tak Apple Vision Pro podporují také klávesnice, trackpady a herní ovladače.

Co se týče zabudovanejch aplikací, těšit se můžeš na takovou tu Apple klasiku, tedy například na Zprávy, App Store, Hudbu, Poznámky, Fotky, Safari, Apple TV, FaceTime nebo třeba KeyNote.

Do základního příslušenství, který najdeš v balení spolu s Apple Vision Pro, pak patří USB-C nabíjecí kabel, USB-C nabíjecí adaptér, externí baterie a speciální kryt na brejle. Baterie ti vydrží fachat 2-2,5 hodiny, když se ale doma napíchneš na zásuvku nebo na cestách na powerbanku, brejle můžeš používat i dál během nabíjení.

Takže teď už víme, co to je a jak to tak nějak vypadá. Zbývá tedy rozšeřit poslední otázku – co s tím?

Využití Apple Vision Pro

Jak sis asi už domyslel, brejle Apple Vision Pro díky jejich celkovýmu pojetí nabízí zcela nový možnosti, jak digitální zařízení používat. Jejich vydání je proto možná začátkem konce klasickejch plochejch obrazovek a klávesnic. To se ale dozvíme až za pár let. Někteří ze známejch analytiků myslí, že by to mohlo být už někdy během 30. let. Tyto představy z budoucnosti zahrnují například používání kontaktních čoček, které by nám přímo před očima zobrazovaly digitální obsah. Ale to jen takový intro do světa budoucnosti, teď se vraťme nohama zpátky na zem do roku 2024 k Apple Vision Pro. Takže jak vlastně můžeš v současnosti headset využít?

Neuvěřitelné zážitky ve virtuálním světě

Chtěl jsi vždycky cestovat? Nebo ses jako malej kluk chtěl vydat do vesmíru? Co není, může být. Stačí si nasadit Apple Vision Pro a z obýváku se vydat třeba na Mars. Nebo třeba do Afriky či Jižní Ameriky. Prostě kamkoli si usmyslíš. Apple Vision Pro nabízí poutavé zážitky ve virtuální realitě. Realistické virtuální světy jen čekají na to, až je navštívíš. Využít to můžeš, jak jen chceš. Intelektuály zaujme například zážitkový vzdělávání. Pokud seš herní nerd, pak tě s brejlema čeká naprostej orgáč. Jen si představ nějakou pořádnou střílečku ve virtuální realitě.

Práce a produktivita

Jestliže se věnuješ tý prozaický činnosti, který se říká práce, pak ti Apple Vision Pro nabídnou takřka neomezený možnosti. V reálným prostředí můžeš zobrazovat digitální obsah a manipulovat s ním. Pokud seš designér, architekt nebo třeba grafik, 3D modely a interaktivní data si zobrazíš kdykoli a kdekoli. Pracovní prostor si přizpůsobíš přesně dle tvých potřeb. To všechno bylo donedávna něco nepředstavitelnýho. Teď už ale můžeš po nasazení brejlí plnohodnotně pracovat opravdu kdykoli a kdekoli a zároveň při tom vnímat i fyzickej svět. Akorát při sexu s tím futuristickým vzhledem vesmírnýho robota s brejlema asi moc nezaboduješ.

Zábava

Představ si, jaký to musí být, sledovat na Apple Vision Pro filmy. Tyto brejle kompletně změní způsob, kterým dnes konzumujeme mediální obsah. Vyvalíš se do postele, nasadíš brejle a pustíš si audiovizuální prostorový pořad nebo film. Uvědom si ale, že nezůstaneš omezenej na jednu obrazovku. Během sledování můžeš dělat i další věci – třeba odepisovat na zprávy nebo klidně opět pracovat.

Komunikace

Další oblastí, kterou Apple Vision Pro v budoucnosti úplně změní, jsou videohovory přes sociální sítě. Zapomeň na plochý obraz dnešních dnů a připrav se na videohovory v životní velikosti. Zatím to sice vypadá trochu komicky, jelikož v současné době při hovoru přes FaceTime neuvidíš živého člověka na druhý straně, ale avatara, kterého si tento člověk vytvořil při spuštění brejlí, v blízké budoucnosti ale můžeš počítat s tím, že Apple tuto funkci výrazně vylepší.

Profesionální využití

Při práci se zastavíme ještě jednou. Existují totiž různá odvětví, při kterejch je velmi užitečná vizualizace složitejch návrhů či procesů. Jako příklad může posloužit například strojírenství, umění nebo lékařství. Nejrůznější umělci mohou s Apple Vision Pro vytvářet 3D umění a další tvořivé projekty v prostředí rozšířené reality. Stejně tak tam může chirurg trénovat chirurgickej zákrok. Nebo gynekolog gynekologický vyšetření. To jsou věci, co?

Jaký jsou zatím reakce na Apple Vision Pro?

První recenze na Apple Vision Pro jsou spíše pozitivní. Mluví se o pohlcujícím zážitku a pohodlném, přesném, intuitivním ovládání bez zpoždění. Uživatelé označují za velmi kvalitní také vestavěný prostorový audio brejlí. Systém je svižný a vše fičí jak na drátkách. No, za ty prachy, ještě aby ne. V přepočtu totiž tato šikovná věcička vyjde zatím na 80 000-100 000 Kč.

Přesto se však najde i pár negativních zkušeností. Headset je prý dost těžký a kvůli tomu při několikahodinovým nošení začne být nepohodlný. Zde se proto od Applu dá očekávat minimalizace rozměrů a hmotnosti brejlí do budoucnosti. Kromě toho uživatelé brejlím často vytýkají také velmi omezený výběr aplikací optimalizovaných přesně pro Apple Vision Pro. Ty, který jsou dostupný, jsou prý sice velmi kvalitní a propracovaný, ale zatím jich je prostě málo. Takže nezbejvá než si počkat, protože rychle se ani pes nevy …

Závěr

Apple Vision Pro jsou malou ukázkou digitálního světa budoucnosti. V Applu ještě budou mít dost práce s vychytáváním much a dolaďováním. Brejle však jasně naznačují, jakým směrem se trend v příštích desítkách let bude ubírat. Teď ale ještě rozhodně svůj iPhone či iPad nezahazuj. Tyto mašiny tady budou ještě dobrejch pár let, než je nějaké futuristické brýle či čočky dokážou plnohodnotně nahradit.

 

A když už jsi u nás, očekuj i naše socky.
Jestli jsi právě zjistil(a), že nutně potřebuješ appletopí věci, nezabíjej čas a šup do šopu.