Od začátku roku 2024, kdy světlo světa spatřily chytrý brejle Vision Pro od Apple, se pomalu každej druhej rozhovor správnýho jabkodlaka točí právě kolem nich. Tyto brejle jsou prostě trendy a trendy chtěj bejt přeci všichni, nebo ne? Velká část těchto rozhovorů se pak točí kolem jedný klíčový funkce, kterou brejle Vision Pro mají. Tou je nahrávání prostorovýho 3D videa. Tzv. spatial video vzniká pomocí trojrozměrný kamery integrovaný do brejlí. Méně jabkodlaků ale ví, že natáčet prostorový video mohou už teď v předstihu ještě předtím, než brejle dorazí do ČR. Platí to ovšem pouze pro ty, kteří vlastní iPhone 15 Pro nebo iPhone 15 Pro Max. Do těchto modelů totiž Apple přidal možnost nahrávání prostorovýho videa jako součást aktualizace iOS na verzi 17.2. Pořízená prostorová videa si pak budeš moct přehrávat na Vision Pro. Docela fikanej tah od Applu, kterej si tak zřejmě snaží zajistit potenciální nový majitele brejlí. Pokud nemáš v šrajtofli průvan a najdeš zbytečnejch 100 táců, třeba se tím novým majitelem staneš právě ty. Tak pojď mrknout na to, jak si už teď můžeš natočit svý první prostorový video.

Co je prostorový video?

Prostorovým videem rozuměj stereoskopický video, který se nahrává pomocí více senzorů současně. V praxi to pro iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max znamená, že se současně používá hlavní i ultraširokoúhlá kamera na jejich zadní straně.

Dále pak do hry vstupují pokročilý výpočetní fotografický techniky a komprese HEVC, který pořízený záběry zpracují a vytvoří z nich prostorový video, který následně můžeš jednoduše zkouknout na Vision Pro. Brejle dodají hloubkový efekt, který při pohybech hlavy během přehrávání videa vytvoří dojem videa nahranýho ve 3D.

Dá tedy logiku, že toto video si jen tak na iPhonu ve 3D neprohlídneš. Nahrávat ho sice můžeš i chytrým telefonem, zkoukneš ho tam ale pouze v klasickým plochým 2D formátu. Takže na ty brejle si stejně budeš muset počkat, předem si můžeš vytvořit akorát dostatečnou zásobu nahrávek.

Připrav se však na to, že tato videa ti sežerou doslova obří kapacitu paměti. Nahrávají se totiž při rozlišení 1080 px a 30 snímcích za sekundu ve standardním dynamickém rozsahu. Podle instrukcí Apple si proto na každou jednu minutu prostorovýho videa připrav přibližně 130 MB na úložišti. Docela hardcore, co? Inu, pokud máš místa dost a seš ready, tak jdeme na to. Prostorový video však nejdřív musíš povolit.

Pokud by ti ty výkřiky koemjdoucích vadily, pořád si můžeš nasadit úplně obyčejná sluchátka. U nás na appletopu jich máme faakt hodně na výběr. Co třeba sluchátka Swissten Gym Air Conduction, co tě udrží furt ve střehu? 

Jak povolit prostorový video na iPhone 15 Pro a 15 Pro Max?

  1. Otevři si Nastavení.
  2. Vyber Fotoaparát.
  3. Klikni na Formáty.
  4. Najdi položku Prostorové video pro Apple Vision Pro a tlačítko přepni na zelenou.

Teď máš polovinu úspěchu za sebou a můžeš se pustit do samotnýho nahrávání. Jak na to?

Jak natočit prostorový video na iPhone 15 Pro a 15 Pro Max?

  1. Otevři si Fotoaparát.
  2. Přepni na Video.
  3. Ve spodní části obrazovky najdeš ikonku, která vypadá jako taková ta divná páska přes oči na spaní. Jo, čteš dobře. Akorát tato ikonka symbolizuje headset Apple Vision Pro, nikoli tu spací pomůcku. Klepni na ní a aktivuj jí. Po zapnutí změní barvu na žlutou.
  4. Dál spusť nahrávání jako u běžnýho videa. Rozdíl bude jen v tom, že během nahrávání bys měl vidět červenej symbol zobrazující ikonku pro headset Vision Pro.
  5. Natoč, co chceš (třeba pořádný sexuální orgie nebo šnečí závody) a nahrávání poté ukonči běžným způsobem.

Natočený video v klasický 2D podobě najdeš standardně v aplikaci Fotografie. Můžeš si ho tak okamžitě zobrazovat nebo třeba sdílet. Přes iCloud se ti ale synchronizuje s ostatními zařízeními, tudíž i s Apple Vision Pro v budoucnosti, pokud si je pořídíš. Pak si ho tam už jen pustíš a tvý první prostorový video je na světě.

Pár tipů na závěr

Nahrávání ve formátu 2D je stará brnkačka pro amatéry. Nahrát si prostorový video ale nebude tak jednoduchý a má to určitá pravidla, která musíš dodržet.

Pár instrukcí k natáčení prostorovýho videa ale naštěstí vydal sám Apple. Společnost radí jabkodlakům udržovat iPhone ve stabilní a vodorovné poloze v orientaci na šířku. Dál je potřeba pořizovat video při jasným a rovnoměrným osvětlení. Ideální vzdálenost pro snímání objektů je pak 3-8 metrů od kamer iPhonu. Prý se díky tomu maximalizuje výsledný 3D efekt. Tak neváhej a hurá do toho.

A když už jsi u nás, očekuj i naše socky.
Jestli jsi právě zjistil(a), že nutně potřebuješ appletopí věci, nezabíjej čas a šup do šopu.