Evropská unie to v poslední době bere pořádně od podlahy. Už dříve zavedla Zákon o digitálních trzích (DMA), kterej velkejm technologickejm společnostem stanovuje pravidla a podmínky jejich fungování na evropským trhu. Cílem je vytvořit v rámci hospodářský soutěže spravedlivý podmínky pro všechny. A jak se tak zdá, EU bude vyžadovat dodržování tohoto zákona docela tvrdým a nesmlouvavým způsobem. V minulosti to už zjistili i v Applu a znovu to zjišťují i dnes. EU si na ně totiž opět posvítila a tentokrát se zaměřila na operační systém jablečných tabletů iPadOS. Znovu to přineslo spoustu srdceryvnejch výkřiků do prázdna, Applu ale stejně nezbyde nic jiného než opět sklopit uši a poslechnout. Na evropským trhu je pánem EU a její zákony. Co se tedy bude dít a měnit?

Co se to vlastně děje?

Věc se má takhle – podle EU a jejího DMA musí technologický společnosti i jejich produkty dodržovat celý dlouhý lejstro různejch pravidel včetně kooperace s konkurencí. Jablečné operační systémy jsou jí proto trnem v oku kvůli jejich uzavřenosti a nepřístupnosti. Ale není to pouze o Applu.

Čas od času vždy EU vybere nějaký produkty či služby od technologickejch gigantů, který se jí tak nějak nepozdávaj. Přidá je na svůj černej seznam a firmy pak musí svý produkty upravit tak, aby do puntíku odpovídaly regulím EU. Tímto způsobem se v březnu ocitlo na „blacklistu“ 22 platforem včetně sociálních sítí a internetovejch prohlížečů od 5 americkejch mamutů Apple, Microsoft, Meta Platforms, Alphabet a Amazon, a jednoho čínskýho obra ByteDance, kterej vlastní populární TikTok.

Jenomže Apple už je docela profláklej hříšník, kterého EU řešila už v minulosti. Na jejím seznamu se postupně ocitl a následně musel být upraven operační systém iPhonů iOS, webový prohlížeč Safari, a nakonec také softwarový obchod App Store. Asi si umíš představit, že z Applu to byl pořádnej paviání řev. Ale na evropským trhu rozhoduje EU, a proto musel nakonec americkej gigant ustoupit. Ono taková hrozba pokuty až do výše 10 % z globálních ročních tržeb v případě porušování DMA udělá svý, a to i v Applu.

Klid zbraní ale zavládl jenom na malou chvíli. 29. dubna 2024 totiž Evropská komise oznámila, že na černej seznam zařazuje další jablečný software – tentokrát iPadOS. A jedem nanovo. V Applu si asi mysleli, že na ně zapomněli nebo co.

Pouze 6 měsíců na nápravu

Opět je to ta samá písnička jako v případě iOS. iPadOS je příliš uzavřenej a nepřístupnej a podle komise jej Apple využívá, „aby koncový uživatele odradil od přechodu na jiný operační systémy pro tablety“.

A ten samej řev se ozval i z Applu. Takový menší déjà vu. Firma opět argumentovala stejně – zákon DMA je hrozbou pro soukromí a bezpečnost uživatelů a celý je prostě nanic. Možná by sis řekl, že docela výrazný odpor takový firmy, jakou je Apple, možná něco změní, opak je ale pravdou. I přes nesouhlas se iPadOS ocitl mezi gangstery. Jakási postarší paní Margrethe Vestagerová (čirou náhodou eurokomisařka pro hospodářskou soutěž) pak mohla vítězoslavně prohlásit, že tento krok zachová čestnou hospodářskou soutěž a spravedlnost.

Nemesis tak nakonec přeci jenom šlápla Applu na kejhák. A nehodlá je tam nechat ani trochu nadechnout. Applu totiž dopřála pouze 6 měsíců na úpravu iPadOS do takového stavu, který bude odpovídat pravidlům DMA. Vůbec nikdo ale zatím nemá tušení, jakým způsobem vlastně Apple iPadOS upraví. Tak nějak se však předpokládá, že po vzoru upravenýho iOS překlopí jeho funkce do tabletový podoby. 6 měsíců je však velmi krátká doba, takže se nechme překvapit, jak a kdy si s tímto úkolem firma poradí. Změny by se mohly projevit v nějaké případné aktualizaci na novější verzi iPadOS 17, pravděpodobnější ale je, že se jich dočkáme až v září 2024 s příchodem fungl novýho a tolik očekávanýho iPadOS 18.

Co to bude znamenat pro uživatele?

Jestliže používáš iPad, pak se můžeš těšit na to, že s příchodem změn budeš mnohem víc free. Teď můžeš stahovat aplikace pouze z App Store, nově je budeš moct stahovat i z alternativních obchodů nebo odkudkoli z internetu. Stejně tak si budeš moct konečně odinstalovat předinstalované aplikace, který se v současnosti drží v iPadOS jak blechy v psím kožichu. Používání alternativních internetových prohlížečů i platebních metod zůstane zachováno.

Závěr

Je vidět, že EU si postupně hodlá posvítit i do těch nejtemnějších brlohů technologickejch gigantů. Dá se proto očekávat, že v případě Applu to úpravou systému iPadOS neskončí. Nechme se proto překvapit, kdy se z Ameriky ozve další zoufalý a srdceryvný výkřik.

A když už jsi u nás, očekuj i naše socky.
Jestli jsi právě zjistil(a), že nutně potřebuješ appletopí věci, nezabíjej čas a šup do šopu.