Teprve nedávno jsme se dočkali tolik očekávanejch iPhonů 15. A byl to rachot. Pak se ale rok s rokem sešel, a jak je tomu u Apple vývojářů dobrým zvykem, nijak neztráceli čas. Každej správnej jabkodlak proto už hladově hledí do budoucnosti – přesněji k září 2024, kdy by měl být do světa vypuštěn novej boom. A to konkrétně iPhone 16. Jak moc velký to bude? V Appletopu myslíme, že obrovský. Spod pokličky Apple už totiž uniklo několik velmi zajímavých informací o novinkách chystaných pro iPhone 16. Některý sice vypadají jako bullshit, jiný ale zase vyznívají mnohem věrohodněji. Proto ti teď představíme ty z nich, který vypadají nejvíc reálně, a tudíž bychom se jich na nových iPhonech opravdu mohli dočkat. Pokud ti ze všeho nejvíc záleží na kvalitě foťáku, tak si raději drž klobouk, protože to bude veliký.

Displej

Posledními iPhony, u kterých Apple zařadil změnu velikosti displejů, byly iPhony 12 v roce 2020. Teď podle Apple asi přišel ten správnej čas na změnu, protože podle některejch docela spolehlivejch zdrojů (včetně Rosse Younga, kterej většinou ví, o čem mluví), se iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max docela nafouknou. Údajně má jít o nárůst v podobě 0.2“. iPhone 16 Pro by tedy měl mít 6,3“ displej (model 15 Pro měl 6,1“) a iPhone 16 Pro Max zase 6,9“ displej (15 Pro Max měl 6,7“).

Pokud seš správnej Apple maniak, pak jistě víš, co to vlastně znamená. Apple se chystá v podobě modelu 16 Pro Max vydat svůj největší iPhone všech dob.

Samozřejmě to mírně ovlivní také celkové rozměry a hmotnost nových iPhonů, který tak budou většími a těžšími macky. Úplně přesně by rozměry měly vypadat následovně: iPhone 16 Pro by měl mít 149,6 mm x 71,45 mm x 8,25 mm a iPhone 16 Pro Max zase 163 mm x 77,58 mm x 8,25 mm.

A cože se to chystá s tím foťákem? Rychle to pojď očíhat, je to bomba!

Omrkni naše další tipy:

Top příslušenství k Apple krámům

S patnáctkou k vodě

Ještě víc našlapanej foťák u iPhone 16 i v základní řadě

Pokud se kvůli něčemu budou na novej iPhone 16 stát nekonečný fronty stejně jako při akcích na mlíko a olej v Kauflandu, bude to právě jeho foťák. Ten se Apple údajně chystá kompletně přepracovat.

Nejvíce opakovanou novinkou je vylepšení zoomu, proto bychom se ho pravděpodobně měli dočkat i reálně. U 15-tek byl nejlepším přiblížením 5násobnej zoom u prémiovejch 15 Pro Max. Nově by však 5x optickým zoomem měl disponovat také iPhone 16 Pro (u iPhone 15 Pro to byl pouze 3x zoom). Dále se ale uvádí, že iPhone 16 Pro Max by se svým přiblížením stále měl od iPhone 16 Pro odlišovat. To znamená jediný – dostane větší než 5násobný zoom. S takovým superteleobjektivem se podíváš snad i za roh.

Dále má určitá vylepšení dostat i hlavní foťák, ta největší změna se ale týká širokoúhlého foťáku. Ten má na 15 Pro rozlišení 12 Mpx, na iPhone 16 Pro by ale tato hodnota měla narůst na neuvěřitelných 48 Mpx! Co to znamená v praxi? Absolutně krutopřísně a ultrabrutálně našlapaný megahustý fotky na Instáč a Fejsbůk v ještě vyšším rozlišení a s ještě více detaily.

Ale to stále není všechno. Apple asi hodlá svý nový iPhony 16 Pro a 16 Pro Max předělat na profesionální foťáky, ze kterejch můžeš i telefonovat. Jak to? Chystá se totiž zcela nový fyzický tlačítko Capture. Údajně by se mělo nacházet na pravý straně telefonu hned pod tlačítkem pro vypnutí a zapnutí telefonu a mělo by výrazně usnadňovat focení i natáčení videí. Nemá jít přitom o běžný tlačítko. Prý bude mnohem více zapuštěný do telefonu a nebude tolik vyčnívat, protože půjde o senzorový tlačítko, který bude reagovat na dotyk a sílu stisku. Jakmile se jej dotkneš, můžeš přejížděním doleva a doprava přibližovat nebo oddalovat obraz. Lehkým stisknutím scénu zaostříš, silnějším stiskem pak pořídíš fotografii. No není to pecka? Všechno, co při focení potřebuješ, ovládneš jediným prstem na jediným tlačítku. Z iPhonu 16 Pro i 16 Pro Max se tak stane takovej volající profesionální foťák, kterej usnadní těžkej život nejednoho influencera.

powerbanka swissten

Kdybys chtěl ušetřit, tak od září budou iPhone 15 za rozhodně výhodnější ceny než iPhone 16

Ještě vyšší výkon

Modely iPhone 16 Pro i Pro Max by do vínku měly dostat nový, a ještě výkonnější čip A18 Pro. Umělá inteligence už totiž leze i do hardwaru jablečných telefonů, změny by proto údajně měly zlepšit hlavně její výkon. Konstrukce s 6jádrovým GPU by prej měla zůstat stejná jako u modelu A17 Pro, kterým jsou osazeny iPhone 15 Pro a 15 Pro Max.

Kapacita RAM by na šestnáctkových Pro modelech měla zůstat stejná jako na patnáctkových, tedy 8 GB. Vylepšení by ale měly dostat základní modely iPhone 16 a iPhone 16 Plus. Měly by totiž mít stejných 8 GB jako Pro modely (oproti tomu měly iPhone 15 a iPhone 15 Plus pouze 6 GB). Kromě toho by se základní modely 16 a 16 Plus měly dočkat také nového a výkonnějšího čipu – A18. iPhone 15 a 15 Plus používají model A16 Bionic. A18 by měl být vyroben 3nm výrobním procesem, což by znamenalo, že takto výkonnej čip by se do základních modelů iPhone dostal vůbec poprvé v historii.

Vylepšená mobilní a bezdrátová rozhraní u iPhone 16

Na nových iPhonech by mělo 5G připojení fičet ještě rychleji. Nižší by měla být také spotřeba energie během připojení, proto už nebude 5G tolik šťavit baterky. Všechny aktuální patnáctky totiž používají modem Qualcomm Snapdragon X70, kterej schoval do kapsy starší Qualcomm Snapdragon X65 použitý v čtrnáctkách. Stejnej progres ale přijde i teď – iPhone 16 Pro i 16 Pro Max by měly dostat nový vylepšený modem Qualcomm Snapdragon X75. Modely 16 a 16 Plus ale budou i nadále používat aktuální Qualcomm X70.

Kromě 5G se ale máme dočkat vylepšení i na poli Wi-Fi připojení. Aktuálně je nejvíc podpora Wi-Fi 6E. Je to čistě výsada modelů iPhone 15 Pro a 15 Pro Max. Wi-Fi 6E by ale nově po nich měly zdědit základní modely iPhone 16 a iPhone 16 Plus (opět vylepšení, protože modely 15 a 15 Plus podporují pouze Wi-Fi 6). Nový prémiový modely 16 Pro a 16 Pro Max se pak údajně budou chlubit podporou novýho standardu Wi-Fi 7, což umožní přenášet data v pásmech 2,4 GHz, 5 GHz a 6 GHz současně. Že je to jak španělská vesnice? Vyprdni se na to, prostě budeš mít ještě rychlejší a spolehlivější připojení s nižší latencí, než jsi měl doteď.

Pár třešniček na dortu

Pokud je toho pro tebe stále málo, pak ti na závěr přidáváme posledních pár pikošek, o kterejch se dost mluví.

Tou první je vylepšení baterie u iPhonů 16. Použita by měla být technologie skládané baterie, což pro tebe v praxi znamená baterku s větší kapacitou, která vydrží dýl. A vydržet dýl je vždy fajn, schválně se na to doma zeptej a uvidíš.

Apple prý hodlá přepracovat také celý tepelný design nových iPhonů. Cílem je snížit přehřívání a odstranit problémy, které se objevily u iPhonů 15 Pro. Pomalu se z nich stával přenosný vařič, Apple proto zareagoval a vydal aktualizaci softwaru. Tyto problémy by tedy měly být od nové řady iPhonů již minulostí.

A nakonec za zmínku stojí i fáma, která tvrdí, že iPhone 16 Pro a 16 Pro Max by měly dostat až dvojnásobnou maximální kapacitu úložiště, než tomu bylo u Pro modelů patnáctek. Ty měly strop na 1 TB. Nově by sis tak mohl zakoupit telefon s kapacitou úložiště až 2 TB. A to už je pořádnej mamut, do kterýho nacpeš cokoli.

Závěr

Vždy pamatuj na to, že než velkej šéf z Applu přijde s oficiálním představením founu, stále se jedná o fámy a zvěsti. Popsaná vylepšení proto mohou, ale také nemusí být součástí novejch iPhonů 16. Vypadají ale docela reálně a mluví o nich lidé, kteří se většinou nepletou, proto se jich snad dočkáme taky v realitě. Pokud tedy hledáš odpověď na otázku, proč si pořídit zase novej iPhone 16, pak je odpověď velmi jednoduchá. Foťák. Panebože, ten foťák! Ten je boží! I kdyby nic jinýho, tak už jen díky němu se to vyplatí.

 

A když už jsi u nás, očekuj i naše socky.
Jestli jsi právě zjistil(a), že nutně potřebuješ appletopí věci, nezabíjej čas a šup do šopu.