Pořídit si Mac od Apple je podobný jak koupit si Ferrari, když tvůj soused jezdí škodovkou. Sice bude říkat, jak ti to vůbec nezávidí, protože takovou káru nepotřebuje a je zbytečně předražená – ale v duchu se bude moct závistí ukousat. MacBooky totiž z jinejch značek dělaj úplný losery. A proto se na ně hezky popořádku podíváme.

Který MacBook od Apple je nejlepší?

Nespokojíš se s průměrem a už vůbec ne s podprůměrem? Když už do něčeho narveš všechny svý úspory a ještě si na to půjčíš, tak ať to stojí za to, že jo. Takže když si jdeš pro novej noťas nebo stolní počítač (fakt furt existujou), tak asi nezamíříš k nějakejm plečkám za bůra.

Znalci vědí, že TOP jsou MacBooky. A tak míří k nim. Pak vidí cenovku a zas se pokorně vrátí k těm za bůra.

Pokud seš ale odhodlanej mít svůj MacBook, jdi do toho. Každej, kdo se ve vnitřnostech počítačů trochu vyzná, ti potvrdí, že MacBooky jsou bomba. MacBooky mají ohromnou výhodu v tom, že si celou dobu drží velice dobrou finanční hodnotu. Takže v případě, že bys v budoucnu chtěl svůj Mac prodat, tak nevyjdeš zkrátka. Navíc zařízení ve srovnání s konkurenčními produkty fakt dlouho vydrží. A to díky perfektní optimalizaci hardwaru se softwarem. V případě jakékoliv poruchy samozřejmě není problém nechat opravit MacBook v servisu stejně jako klasický notebook.

Mezi běžnejma noťasama jasně vyčnívá MacBook Air (letos vyšel novej, větší model MacBook Air s úhlopříčkou 15,3″, kterej určo stojí za hřích). A gameři nebo profící oceněj zase novej vytuněnej Macbook Pro s čipem ARM a brutálnim výkonem.

Ale ani starší modely nejsou k zahození. Jsou třebas o něco menší, ale podobně našlapaný. A Apple nelení, takže na příští rok chystá zase další várku ještě hustějších MacBooků.

Takže je dost prekérka vybrat si, kterej koupit a jestli radši pár měsíců nepočkat na nejlepší MacBook na světě.

 

Tip: Chceš mít svůj MacBook v bezpečí? Nezapomeň na kvalitní pouzdro.

Pouzdro na Mac z neoprénu se přicucne a nepustí a budeš ho v něm mít vždycky v bezpečí. Na to vem jed

Jaký MacBook koupit v roce 2023?

Potřebuješ Apple MacBook už teď hned a na nejnovější model z roku 2024 nemůžeš čekat? Výběr je i teď fakt širokej. Takže se MacBookům podíváme na zoubek, ať máš lepší přehled (a ať víš, kolik ještě musíš došetřit).

MacBook Pro

Dá se říct, že MacBook Pro je jak Lamborghini ve stáji Apple. První MacBook Pro přitom vzniknul už v roce 2006 (tos možná ještě tahal kačera). Spolu s nim vyšel i první MacBook, kterej byl o dost slabší (i když  nám, průměrnejm lidem neznalejch IT na nějaký to zapaření stačil). Apple se na něj ale brzy vyprdnul a už jel jen MacBook Pro s vyššim výkonem, lepší grafikou a tak dál.

Potřebuješ stříhat náročná videa, nebo jsi vývojář aplikací? Pokavaď sháníš fakt profi noťas, co toho hodně umí, je rychlej, je výkonnej a udělá pro tebe první poslední, je Apple MacBook Pro jasná volba. Dá se sehnat v různejch velikostech – s úhlopříčkou 13″, 14″ a 16″. A retro lidi maj doma možná ještě prehistorickej model MacBook Pro z roku 2012, kterej měl dokonce 17″. To už dneska neuvidíš.

A čim tě MacBook Pro dostane? Pokud tomu teda trochu ruzumíš a nekupuješ ho jen proto, že je fest drahej a má na sobě znak nakousnutýho jabka (abys mohl zamachrovat, že už ho jakože taky máš). Nejnovější MacBook Pro má procesor M2 (asi nevíš, která bije, tak naznačíme, že předchozí modely měly procesor M1, kterej byl asi 1,4x pomalejší – a bacha, příští rok má přijít nabušenej M3, kterej bude jak raketa). Čipy M2 nebo M3 jsou přitom specialitkou Applu – maj nízkou spotřebu a krutej výkon.

V MacBook Pro najdeš konektor Thunderbolt (dřív se mu řikalo Light Peak a Apple ho kdysi dávno vymyslel spolu s Intelem). Pokud máš pocit, že tvuj MacBook Pro nemá žádnej Thunderbolt, ale jen obyč USB-C, buď v klidu – Thunderbolt  je prostě USBčko.

A jedna specialitka od Apple na závěr: věděl jsi, že každej model MacBook Pro se vyrábí z jednoho jedinýho kusu hliníku? To je fakt peckózní.

MacBook Air

Druhym vlajkovym modelem noťasů od Apple je MacBook Air. MacBook Air je taky hodně našláplej noťas, kterej za MacBook Pro není až tak pozadu. Ale tady se nehraje až tak na gigantickej výkon, ale spíš na hezkou tvářičku.

Kdo shání noťas, kterej je lehkej, tenkej a dobře se s nim cestuje, tak sáhne spíš po MacBook Air. Ten je totiž další specialitkou z dílny Apple – v přední části má na vejšku pouhejch 0,3 centimetru, v zadní 1,7 centimetru. A váží jen něco málo přes kilčo. Je to takzvanej ultratenkej notebook a Apple s nim v roce 2008 udělal díru do světa.

Dřív vycházel novej MacBook Air každej rok, teď už Apple krapet zvolnil, protože málokoho baví měnit rok co rok svůj noťas, že jo. Vybrat si přitom můžeš nejen podle vnitřních parametrů (kterejm stejně skoro nikdo nerozumí, ale zněj dost drsně) nebo podle úhlopříčky – od postaršího MacBook Air 11″ přes MacBook Air 13″ až po nejnovější MacBook Air 15″.

Nemusíš se bát, že tenkost a nízká váha by byli na úkor baterky. Ta vydrží neskutečný věci. Až se zas budeš dívat na prasárničky, neklekne ti uprostřed akce – baterka vydrží baj vočko 18 hodin a displej typu Liquid Retina taky potěší tvý očko. A když přece jen umírá? Přicvakneš MagSafe nabíjecí kabel a jedeš dál.

A z čeho se MacBook Air vyrábí? Už to není takovej ultimátní matroš jako v případě MacBook Pro, tady je to eko řešení – recyklovanej hliník.

iMac

Poslední kompjůtr od Apple je iMac. To je prostě ikona. Jeho otcem byl machr nad machry Steve Jobs (kéž je mu jablečný nebe lehký). Prodává se už od roku 1998 (takže od minulýho tisíciletí!) a v tý době šlo o hustej vynález – všechny komponenty včetně monitoru Jobs narval do jedný bedny, který dal ještě poutko pro lepší přenášení. Takže to byl vlastně takovej stolní/přenosnej počítač od Apple. Kam se hrabal Gates se svým stolnim monstr počítačem.

Boží je, že už v tý době měl iMac USB porty, který vlastně neměly tolik využití – zato dneska už bez nich neumíme ani žít.

Dneska už iMac vypadá jinak. Placatějc a modernějc. Je jak monitor, ale už nepotřebuje tu klasickou počítačovou bednu. Všechno má uvnitř sebe. Dřív byl oblíbenej iMac 21,5″, dneska uvidíš spíš iMac 24″. Prodává se v 7 barvách, tloušťka je 11,5 mm, má Thunderbolt a magnetickej nabíjecí kabel. Nechybí FaceTime HD kamera, 6 repráků, čip Apple M1. A Windowsy tam nečekej, má samozřejmě macOS.

 

Tip: Podívej se na Appletopí příslušenství pro MacBooky.

Je lepší MacBook Pro nebo MacBook Air?

Zkus tuhle otázku nadhodit svýmu kámošovi, svý holce nebo svýmu kolegovi. Si piš, že se nakonec zhádáte jak koně. Protože na to, jestli je lepší MacBook Pro nebo MacBook Air, nejde až tak jasně odpovědět. To je, jak kdyby ses hádal, jestli je lepší Lamborghini nebo Ferrari! Jeden prostě sní o lambu, druhej by chtěl feráčo. A můžete se do krve hádat, který je lepší. Obě jsou totiž dost dobrý. A na každym je něco, co to druhý nemá. Prostě jak u těch MacBooků od Apple.

 

MacBook Pro 13″

  • Má promakanej čip Apple M2.
  • Najdeš v něm 8jádrový CPU.
  • Displej je Liquid Retina, má LEDkový podsvícení, rozlišení 2560 × 1600 a jas 500 nitů.
  • Paměť je v základu 8 GB, ale když přihodíš nějakou kačku, můžeš mít až 24 GB.
  • Úložiště je 256 GB, ale v lepší verzi zas můžeš mít třeba až 2 TB.
  • Baterka si na pohodu dává až 20 hodin přehrávání filmů.
  • Cenovka je pro majetnější – prodává se od 38 990 Kč

 

MacBook Pro 16″

Chceš něco lepšího a většího?

  • MacBook Pro 16″ má promakanější čip Apple M2 Pro.
  • Najdeš v něm dokonce 12jádrový CPU.
  • Displej je klasika Liquid Retina XDR, rozlišení 3456 × 2234, jas až 1 600 nitů. A umí 1 miliardu barev (tolik barev fakt existuje?).
  • Paměť je v základu 16 GB, ale ty nejhustější verze maj 96 GB.
  • Úložiště je běžně 512 GB – když přitlačíš, budeš mít klíďo 8 TB.
  • Baterka zvládá až 22 hodin přehrávání filmů.
  • Na cenu radši nekoukej – ta je od 72 990 Kč.

 

MacBook Air 13″

  • Populární MacBook Air 13″ má čip Apple M2.
  • Najdeš v něm 8jádrový CPU.
  • Displej je taky Liquid Retina, má LEDkový podsvícení, rozlišení 2560 × 1664, jas 500 nitů.
  • Umí 1 miliardu barev (no fakt to tam píšou).
  • Paměť je v základu 8 GB, za příplatek 24 GB.
  • Úložiště má běžně 256 GB, ale za nějakou tu kačku navíc dostaneš 2 TB.
  • Baterka zvládne až 18 hodin přehrávání filmů.
  • Cena? Ta je příznivější – od 31 990 Kč.

 

MacBook Air 15″

  • Nejnovější MacBook Air 15″ má čip Apple M2.
  • Taky má 8jádrový CPU.
  • Displej klasika – Liquid Retina, s LED podsvícením, rozlišení 2880 × 1864, jas 500 nitů.
  • Podpora 1 miliardy barev (asi už klasika u Applu).
  • Paměť je taky 8 GB až 24 GB.
  • Úložiště má 256 GB až 2 TB.
  • Baterka se vytříská až po 18 hodinách přehrávání filmů.
  • Cena je vyšší – od 37 990 Kč.

 

A co myslíš: Je lepší klasická nabíječka na MacBook nebo dokovací stanice?

Jak dlouho vydrží MacBook?

Už jsme si to naznačili, ale přesto si to ještě zopáknem. Protože opakování je matka moudrosti (i když u leckoho to stejnak nepomáhá a moudrost stále nikde). Takže: když si kupuješ noťas, tak po něm chceš, aby bez nabíjení vydržel co nejdýl.

Takový ty obyč notebooky od nejmenovanejch značek si to daj tři, čtyři hodiny – a to seš ještě rád. Apple je v tomhle ale fakt třída. MacBooky jsou držáky – jejich baterka vydrží dýl než ty. 18, 20 hodin není žádnej problém.

A i tady se Apple snaží trhat rekordy – čim novější model, tim větší výdrž baterky.

Jasnou jedničkou je aktuálně MacBook Pro 16″, kterej si na pohodu dává až 22 hodin přehrávání filmů v aplikaci Apple TV (nebo třebas 15 hodin bezdrátového prohlížení webu).

A jak jsou na tom starší MacBooky?

  • MacBook Pro 14″ zvládá až 18 hodin přehrávání filmů v aplikaci Apple TV (nebo kliďánko 12 hodin bezdrátového prohlížení webu).
  • MacBook Pro 13″ zvládá až 20 hodin přehrávání filmů v aplikaci Apple TV (nebo kliďánko 17 hodin bezdrátového prohlížení webu).
  • MacBook Air 13″ zvládá až 18 hodin přehrávání filmů v aplikaci Apple TV (nebo kliďánko 15 hodin bezdrátového prohlížení webu).
  • MacBook Air 15″ zvládá až 18 hodin přehrávání filmů v aplikaci Apple TV (nebo kliďánko 15 hodin bezdrátového prohlížení webu).
Aligator nabíječka s power delivery

Hliníkovej stojánek a hub v jednom od Swisstenu bude tvýmu Macu  náramně slušet

Který MacBook je nejmenší?

Na velikosti záleží. U iPhonů a MacBooků tuplem. Třebas iPhone 15 Pro Max těžko narveš do kapsy, nevejde se do kabelky typu psaníčko a měl by sis na něj pořídit spíš bágl. A totéž platí o laptopech.

Velkej a těžkej noťas je dobrej akorát k tomu, abys ho měl natrvalo položenej na stole a nikam ho nepřenášel. Jenže noťasy jsou od toho, aby s tebou jezdily kamkoliv a kdykoliv. Takže nejlepší jsou prostě ty nejmenší a nejlehčí. A na to je Apple machr.

Váhu MacBooků už dokázal snížit na zhruba jedno kilčo. A velikost? V tý dává uživatelum na výběr podle různejch úhlopříček. A kterej MacBook je nejmenší?

Nejmenší jsou MacBook Air 13″ (ten váží 1,24 kila) a MacBook Pro 13″ (váží 1,4 kila). Oba maj úhlopříčku 13″, což je baj vočko 33 cenťáků.

Ale nejde o nejmenší MacBooky všech dob. Předtim Apple vyráběl ještě menší – šlo o model Apple MacBook Air 11″ (ty už ale seženeš leda tak v repasu nebo z bazoše).

Teď má Apple dobu zvětšování, což platí jak u MacBooků (festovně tlačí dopředu třebas MacBook Pro 16″), tak i u iPhonů (mini verze skončily s iPhone 13 mini a teď už se jede na iPhone 14 Pro Max nebo iPhone 15 Pro Max, na který potřebuješ batůžek).

A když už jsi u nás, očekuj i naše socky.
Jestli jsi právě zjistil(a), že nutně potřebuješ appletopí věci, nezabíjej čas a šup do šopu.