Koupit si iPhone z šedýho dovozu může bejt dost rebelský. Cejtíš se jak King, poněvadž máš něco, co ostatní Čecháčci ne. Ale bacha. Výrobky, co nemaj oficiální CZ distribuci, tě můžou pěkně vypéct. Naštěstí u nás na AppleTop.cz takový mobily nenajdeš – všechny telefony jedem pěkně po česku a fair play.

Apple MagSafe Battery pack

Na tenhle futrál od Swissten jsme fakt hrdí. Schováš do něj všechny Apple i neapple věci

Co znamená u telefonu EU distribuce?

Takže si to pěkně shrneme – pro ty míň chápavý. Co to asi znamená, když je u telefonu EU distribuce? Prostě to, že je prodávanej v rámci celý Evropský unie. Jeden prodejce ho koupí v Polsku, pak ho přeprodá v Německu, tamní velkoobchod ho prodá do Francie a tak dál. Může z toho bejt nakonec takovej dost zašmodrchanej přeprodej.

Spousta lidí přitom chce věci z Evropy, protože nějaká česká distribuce jim přijde jak podřadnej póvl. Ale tak to není. Pokavaď si totiž koupíš nějakej výrobek (ať už třeba novej iPhone nebo Samsung Galaxy) a bude na něm natisknuto „EU distribuce“, tak se může kliďánko stát, že tam bude chybět čeština, bude tam jinej software než očekáváš a tak dál.

Výhody EU distribuce

Spousta e-shopů prodává výrobky s označenim EU distribuce. A zákazníci jsou z toho na větvi. Proč? Protože evropská distribuce s sebou přináší nižší cenu, lepší dostupnost, širší výběr. To, co neseženeš v tuzemsku, se k tobě doveze třebas z Francie.

V současnosti jsou už dost dobře pořešený i reklamace – zboží nereklamuješ támhle někde v tramtárii, ale přímo u prodejce.

Takže jo, EU distribuce má u spousty výrobků i spousty výhod. Ale u telefonů si na ni dávej bacha.

Aligator nabíječka s power delivery

Design je sakra důležitej. Máš už jasno v to, kterou z i15tek si vybereš?

Co znamená, že produkt je lokalizovaný pro CZ?

Telefony na AppleTop.cz jsou výhradně z český distribuce. Ať už si u nás vybereš iPhone 15, iPhone 14, iPhone 13 nebo třebas Samsung Galaxy, ručíme ti svým krkem, že je to dycinky česká distribuce.

Proč na tom tak lpíme? Je to prostý.

Telefony od AppleTop.cz jsou lokalizovaný pro Českou republiku. Tudíž je v nich čeština. Software je přizpůsobenej speciálnim českejm potřebám (ať už jsou jakýkoliv). A když přijde aktualizace, nemůže se ti stát, že na tebe pak iPhone začne mluvit německy nebo francouzsky. Díky český lokalizaci ti tam čeština na furt zůstane.

Navíc můžeme mnohem efektivnějc řešit případný reklamace a servisy, protože se pohybujem výhradně na český půdě.

Jenže ty máš stejnak jeden zásadní argument – iPhone z EU distribuce by byl určo levnější. Tak proč si platit za nějakou českou distribuci? Prostě proto, že kdo moc šetří, nakonec nemá za tři, ale nakonec na tom prodělá. Pokavaď chceš kupovat kvalitku namísto levnýho zboží ze šedý zóny, tak nám prostě musíš věřit, že česká distribuce je zárukou jistoty.

Anebo půjdeš jako správněj androiďák radši do Samsungu Galaxy S23?

Jak poznat českou distribuci iPhone?

A teď – jak poznat českou distribuci iPhone? Asi očima, že jo. Stačí mrknout na krabku a tam si to přečíst. Nebo nám písni, my ti to vysvětlíme a naše milý holky ze zákaznickýho centra si s tebou rády pokecaj o tom, proč jsou telefony na AppleTop.cz z český distribuce, proč je to prostě TOP a jak to poznáš.

To, že jde o českou distribuci iPhone poznáš i bez naší pomoci – konkrétně podle toho, že:

  • iPhone k tobě doputuje v ofic krabce od Apple
  • ochranná známka na krabce není nijak narušená
  • najdeš na ní info o CZ lokalizaci
  • mobil je v ochranný folii
  • po zapnutí si iPhone nemyslí, že je v Číně a nezahltí tě klikyhákama

Jak zjistím, pro který trh je telefon určený?

A teď hádanka – jak zjistíš, pro kterej trh je telefon určenej? To už může bejt trochu oříšek.

Zaprvý, zjistíš to už na samotný krabce. Je na ní totiž přelepka nebo popisek. Tam může bejt zkratka CZ nebo třeba CZ/SK. Takže seš v pohodě.

Když tam takovej popisek chybí, je to už krapet podezřelý. Co když jsi koupil nějakej fejk z černýho trhu? I to si můžeš prověřit. Najdi si číslo na autorizovanej servis iPhone (nebo jinou značku, pokavaď máš jiný pádlo), nestyď se a cinkni tam. Řekni, že máš podezření na telefon z jinýho trhu – a nadiktuj jim kód IMEI (International Mobile Equipment Identity). Ten máš na jedný straně svý krabky s mobilem. Je to jedinečnej 15místnej kód, kterej slouží k naprosto přesný identifikaci každýho telefonu. A tak se dozvíš, kde domov tvůj – teda tvýho mobilu.

V případě AppleTop.cz je to samo v Česku. Klidně si to prověř.

A co další příslušenství?

Ještě pro jistotu – možná jsi právě nastudoval všechny krabky, který už jsi od nás dostal. A seš v šoku. Co to tady plkáme o český lokalizaci, když příslušenství má kolikrát i EU distribuci? To jsme ale šmejdi, že se ti nestydíme takhle okatě lhát, co?

Ale klid kámo, vysvětlíme. Telefony jsou dost outlocitná záležitost, tam je česká lokalizace děsně důležitá. Ale u nabíječky na iPhone, powerbanky nebo datovýho kabelu je celkem jedno, jestli k nám připutoval z Itálie nebo Chorvatska. V tomdlenctom případě není EU distribuce žádnou vadou – bez problému ti totiž případnou reklamaci vyřídíme a všechno pořešíme. Takže se nemáš čeho bát. Jen si pamatuj, že telefony od AppleTop.cz maj jedině a výhradně CZ distribuci. A nic se na tom ani do budoucna nezmění.

A když už jsi u nás, očekuj i naše socky.
Jestli jsi právě zjistil(a), že nutně potřebuješ appletopí věci, nezabíjej čas a šup do šopu.