Umělá inteligence za tebe napíše seminárku, probereš s ní svý životní strasti jak s psychoušem a chybí jen málo, aby místo tebe uspokojila i tvojí holku. Pokroky na poli AI jsou obrovský. Ale novýho iPhone 16 se to zatím v EU netýká. Appláckou inteligenci zatím zapomněl kdesi v zámoří.

Měla to bejt fakt bomba. Na jedný straně chatGPT, na druhý Llama od Mety, na třetí straně Apple Intelligence…. Taky marně pátráš ve svým Apple náčiníčku, kde tu inteligenci má schovanou? V iPhone 15 pořád jen Siri, ve starších jabkách jako iPhone 14 nebo iPhone 13 jakbysmet. O chytrejch hodinkách Apple Watch nemluvě. A jestli si honem běžíš pro novej iPhone 16, taky radši zabrzdi.

Apple nám sice nasliboval novou umělou inteligenci, ale tu zatím věnoval jen americkejm uživatelum. iPhone 16 je na ni připravenej a touží po ní jak páťačka po první puse, ale taky kde nic, tu nic. Tady v český kotlině se jí evidentně hned tak nedočkáme. A tak nezbejvá než emigrovat. Nebo si koupit Samsung Galaxy s Galaxy AI.

Jednou, možná, třeba…

 

Kdybys byl Amík a právě nad svým novym iPhonem 16 přežvejkával hambáč v Mekáči, tak by ti Apple Intelligence hned vysvětlila, že tvuj životní styl je na prd. Ty si ale můžeš dát gulášek se šesti a žádná Apple Intelligence ti do toho kecat nebude.

Zatim je totiž k dispozici jen v Americe a jenom v angličtině. Se stejnym jazykem se vzápětí má přesouvat i do dalších končin – Kanady, Austrálie, Velký Británie, Jihoafrický republiky nebo na Novej Zéland. Pokud po ní proto strašně toužíš, může se stát žoviálním Britem nebo třeba hobitem.

V iPhone 16 zůstává v Evropský unii dál jenom Siri. A i když dostal nový šatičky a zchytřela, pořád je to jenom stará dobrá Siri. Možná by k nám mohla Apple Inteligence dorazit v příštim roce, ale není to až tak jistý. Stejně jako není vůbec potvrzený, že bude umět česky.

Pokud se tak Pepík z Horní Dolní rozhodne investovat dvě svý vejplaty do nejnovějšího iPhonu 16 Pro Max, aby získal vytouženou inteligenci, bude mít smolíka. Se znalostí angličtiny na úrovni třetí třídy základky si s ní moc nepokecá (u Samsungu Galaxy má naději, že si česky pokecá aspoň s částí funkcí Galaxy AI).

Samsung Galaxy Z flip

Samsung Galaxy najdeš u nás na Appletopu i v ohebný Z Flip verzi. Tak šup pro něj

Velkej bratr tě (ne)vidí

 

Na férovku – jednou se dočkáme. I takovej ucaprcanej trh jako Česko se svý Apple Intelligence dočká a pak do nás naše iPhony uviděj jak do výkladní skříně. Budou o nás vědět už úplně všechno – i to, kdy se nám chce čůrat.

A i proto je druhym velkym tématem bezpečnost. Protože určitě nechceš, aby Apple znal tvuj záchodovej rozvrh a stav tvý prostaty. Nemusíš se o to ale bát. Apple se zaklíná, že Apple Intelligence bude pracovat výhradně v danym zařízení. Info prej nepustí nikam dál. I když, občas prej jo – pokud jí zamotáš kebuli a budeš toho chtít moc, bude potřebovat větší výpočetní výkon. Toho má dosáhnout prostřednictvim serveru Private Cloud Compute, kterej rozšíří ochranu soukromí dál než jen na tvuj osobní iPhone.

Takže všechno, co budeš řešit s iPhonem, zustane v iPhonu. Ani sám Apple prej žádný tvý data spojený s Apple Intelligence nebude ukládat ani sdílet. A i když se připojíš k chatGPT, tak se zamaskuje tvoje IP adresa, takže jeho mateřská OpenAI tě nevyšpehuje.

 

Což zní docela košer. Tudíž nezbejvá než čekat, až se i na tebe dostane řada a přiletí k tobě inteligence (samozřejmě myslíme Apple Intelligence). A jak poznáš, že už ti ťuká na softwarový vrátka v iPhonu 16? Jednoduše – objeví se v rámci některý z budoucích aktualizací. Dobrou zprávou je, že by měla dorazit i na iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Ale na obyč iPhonu 15 ani na iPhonu 14 ji nečekej.

Tyhle starší modely ale pořád stojej za řeč, vo tom žádná. Takže pokud nehodláš stát ve frontě nedočkavců, mrkni se zatim k nám na AppleTop.cz na našlápnutý jabka iPhone 15 nebo třeba i iPhone 13. Máme je v různejch variantách a samosebou že i s veškerym myslitelnym příslušenstvim. A kdoví, třeba ti ke štěstí bude stačit i stará dobrá Siri.

A když už jsi u nás, očekuj i naše socky.
Jestli jsi právě zjistil(a), že nutně potřebuješ appletopí věci, nezabíjej čas a šup do šopu.