Bez AirTagu už nedáš ani ránu. Máš jich 10 a všechny naplno využíváš. A nikdy žádnej nemůžeš najít. Kde zas jsou ty malý mrchy poschovávaný? Dyť je máš od toho, aby ti ohlídaly tvý vybavení, ne aby se ztratily i s nim! No jo, holt seš asi marnej případ a neni ti pomoci. Ale my ti i tak poradíme, jak využít AirTag s Androidem. A jasný, že to jde. Čučíš, co?

Užs je našel? Najít AirTag někdy neni jen tak. I když se Apple zaklíná, jak je to easy – vezmeš svůj iPhone, najdeš polohu a: čus, AirTagu, tady seš. Jenže manažeři Apple asi nejsou takový bordeláři a ve svejch supervilách maj vypucováno od uklízečky, takže svý věci tak snadno nezašantročej. My, běžný smrtelníci, to máme vo dost těžší. Kdo má v tom našem bordelu furt hledat klíče, i když na nás AirTag řve jak splašenej?

Apple AirTag s iPhonem

Pokud už AirTag máš, tak asi tušíš, jak na to. Pokavaď seš v tomhle úplnej panic a nikdy jsi nic podobnýho nedržel v ruce, tak se hned neděs. Neni na tom nic až tak šalamounskýho.

AirTag sám vo sobě nefunguje. Je to takovej chytrej čip. Když si pořídíš klíčenku na AirTag, můžeš ho v ní cvaknout třeba na svůj bágl nebo klíče, klíčky vod tvý káry a tak dál. Samotnej AirTag bez klíčenky klíďo šoupneš do kabelky, peněženky a tak dál.

Pak vezmeš svůj iPhone, iPad nebo další chytrej krám od Apple a spáruješ ho se svym novym čipem. Dobrá zpráva – na jedno Apple ID můžeš mít až 16 AirTagů, takže si s nima můžeš zaminovat třeba celej bejvák. Spárováno? Pak už normoš vyhledáváš přes mapu a appku Najít, jak když stalkuješ svý kámoše, kde se zrovna pohybujou. AirTag najdeš podle polohy, nebo na tebe může začít pípat. A pak už seš jak hledač pokladů.

Apple AirTag s Androidem

To bysme měli. Pohoda. Apple AirTag s Apple zařízeníma funguje jedna báseň. Ale s tabletama a mobilama s Androidem už tak moc ne. Něco z něj vymáčkneš, ale ne tolik, jako když máš iPhone. Pro Androiďáky je proto výhodnější koupit si konkurenční Tagy (jako třeba FIXED Sense Smart tracker), který kopčej Apple jak to jen jde – a naplno fachaj s Androidama.

Origoš Apple AirTag s Androidem nespáruješ. Můžeš se třeba postavit na hlavu, hacknout ho, fláknout s nim o zem, ale stejně nepovolí. Apple se v tomhle zakousnul a Androiďákum tuhle technologii nezpřístupní. Ne a ne!

Popros kámoše

Toužíš po AirTagu, ale iPhone nechceš ani zaboha? V tom případě na to můžeš jít fikaně – najdi nějakýho fakt hodnýho kámoše, kup mu pivo, trochu ho vožer a pak ho popros, ať tvuj AirTag spáruje se svym Apple ID. Pak můžeš na AirTag napsat zprávu, díky který případnej nálezce tvýho ztracenýho majetku bude vědět, komu ho vrátit. Je to krapet krkolomný, ale je to jediný řešení, jak se můžeš AirTagu s Androidem dostat na zoubek.

Hledání AirTagu Androidem

Konečně nějaká dobrá zpráva. Svuj AirTag Androidem neovládneš – ale můžeš ho s nim najít. Nebo najdeš jakejkoliv cizí AirTag. A existuje k tomu dokonce appka, kterou si jednoduše stáhneš z Obchodu Play.

Jmenuje se to Tracker Detect. A tuhle vychytávku nám, ubohejm Androiďákum, daroval samotnej Apple (ó, to se teda máme). Appku stáhneš, zapneš, k tomu zapneš Bluetooth a pak už jenom čekáš. A čekáš. A čekáš. Klíďo si na to čekání uvař kafe a v pohodě si ho vypij. Aby ti appka Tracker Detect oznámila, že našla nějakej AirTag ve tvym okolí, musí ho detekovat nejmíň 10 minut. Teprve pak se uráčí poustnout ti na displej hlášku „Neznámá položka AirTag“. A AirTag na tebe začne i řvát, abys ho líp našel.

Takže pokud máš nějakej AirTag spárovanej od tvýho kámoše, můžeš takhle fungovat a hledat svý ztracený věci (pokud teda na to hledání moc nespěcháš).

Ztracený AirTagy

Blbý je, že timhle způsobem najdeš jenom ztracený AirTagy – teda ty, který u sebe nemaj svýho majitele s iPhonem, se kterym jsou spárovaný. AirTagy, co nejsou opuštěný, nedohledáš.

A co teď? Našels cizí věc, třeba peněženku, klíče nebo bágl, na ní AirTag. A dál? Kupodivu tě Apple AirTag pustí ještě dál, i když máš jen podřadnej Android. Můžeš si totiž přečíst, jestli je v něm nějaká zpráva od majitele – a pak můžeš hrdinsky ztracenou věc vrátit. Ale budeš k tomu potřebovat další vychytávku.

Ve svým mobilu totiž musíš mít aktivní technologii NFC (neboli Komunikace na blízkou vzdálenost). Pak mobil přiblížíš k AirTagu na nejméň 4 cenťáky a odklikneš možnost „Informace o tomto sledovači předmětů“. A už to vidíš. Pokud je tam teda něco k vidění. Pokud to někdo podcenil a žádnou zprávu na svuj AirTag nevložil, je v loji. Už ho nikdy nenajde. A ty máš o jeden navíc.

Co s nim?

A teď ta věčná nerudovská otázka – kam s nim? Blbý je, že cizí AirTag si nemůžeš přivlasnit. Přemazat ho, vrátit do továrního nastavení, spárovat se svym iPhonem nebo přes kámoše zaregistrovat na jeho IDčko. Cizí AirTag s tebou nebude nijak komunikovat. Můžeš ho vzít a hodit do koše (teda radši do elektroodpadu – víš jak: planeta, ekologie…).

Než to uděláš, můžeš ho deaktivovat. To je stejný, jak kdybys ho poslal do věčnejch lovišť. Přes appku Tracker Detect to uděláš docela snadno. Znovu si na ní tenhle AirTag dohledáš, pak zvolíš možnost „Pokyny pro deaktivování“ a appka ti ukáže, jak ho otevřeš a vyndáš z něj baterku. A je po něm.

A když už jsi u nás, očekuj i naše socky.
Jestli jsi právě zjistil(a), že nutně potřebuješ appletopí věci, nezabíjej čas a šup do šopu.